Mazhar F. Gür

Mazhar F. Gür


Şehrin Ruh Hâli

17 Kasım 2021 - 07:29

Bazı şehirlerin insanları yabancıyı tehdit olarak görürler. Kendileri bunun farkında olmasalar bile rakip kediyi gören kedinin mırladığı frekansta olumsuz enerji yayarlar. Karşılarına çıkan kendilerine ne kadar az benziyorsa bu enerjinin şiddeti o kadar artar. Hemşehrisi olmayan birine karşı tanımadığı hemşehrisine olduğundan daha fazla bu hissi yaşar. Bu tam olarak his değil aslında, başka bir şey. Başta da dediğim gibi bu kişinin kendinin hissetmediği, farkına varmadığı bir ruh hâli.

Bu hâli ölçmek için bir yöntem önerebilirim. O şehirde yoldan geçen birine bir adres sorun. Önemli olan tarif edip etmemesi değil. Hatta ayrıntılı ya da yüzeysel tarif etmesi de değil. Sadece onları yollarından çevirdiğiniz, size döndükleri ilk anda ve siz adres sorarken sizi dinlediği anda hissettirdiklerine dikkat edin. Bir de yanından ayrıldığında hissettirdiklerine dikkat edin. Sakin kafayla daha sonra üzerinde düşündüğünüzde dediğimi daha iyi idrak edeceksiniz. Konuşmak onları bu içgüdüsel halden, içe dönük duygulardan sıyırdığı için, adres tarif ettikleri sırada ise bu enerjiyi daha az hissedersiniz.

Bu hâl de o şehrin kültüründen kaynaklanır. O şehrin kültüründen bu yönüyle kendini ayıracak kadar inceliği ve farkındalığı olmayan kişiler bu hâli daha belirgin yansıtırken daha ufku geniş, daha dışa dönük fıtratlı olanlar bunu çok daha az yansıtırlar. Ama bu ikinci grup genellikle daha az sayıda kişiden oluşur. Resmen enerjinin korunumu kanunu gereği yayılan bu enerjilerin toplamı, o şehrin kimliğini oluşturan önemli bir unsur haline gelir. Öyle ki, tarihi ne kadar zengin, tarihi eserleri ne kadar bol, iklimi ne kadar güzel olursa olsun, bu olumsuz enerji derecesi yüksek olan şehirler insana sevimsiz, boğucu gelir.

Kültürü bir topluluğun hayata bakış açısı ve bunun getirdiği pratik olarak tanımlayabiliriz. Bu anlamda kültür, bireyden topluma doğru kar topu etkisiyle büyüyen etkiler barındırır. Eğitim, turizm, ziraat, sanayi, sanat... Aklınıza ne gelirse. Majör* değiştirici unsur kültürdür.

*En büyük, en önemli. 

Mazhar F. GÜR 29.03.2020 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum