Yüksek eğitim seviyesi yaşam süresini uzatıyor

Columbia Üniversitesinden araştırmacıların "JAMA Network Open" dergisinde eğitimin yaşam süresinde etkisiyle ilgi yayımladıkları çalışmada üç nesilden 14 bin 106 katılımcının verileri incelenerek çocukların eğitim seviyesinin yükseldikçe ebeveynlerine kıyasla yaşam süresinin %7 oranında artabileceği saptandı.

Yüksek eğitim seviyesi yaşam süresini uzatıyor
08 Mayıs 2024 - 13:15
Columbia Üniversitesinden araştırmacılar, "JAMA Network Open" dergisinde yayımladığı "Framingham Heart Study" adlı çalışmada, 1948'den bu yana 3 nesilden 14 bin 106 katılımcının verilerini inceleyerek, eğitimin yaşlanma üzerindeki etkilerini analiz etti. Kan testlerinden faydalanarak DNA'ların incelendiği bir yöntemle yaşlanma hızını hesaplamaya çalıştı. Elde edilen donelerden katılımcıların ek olarak gördüğü her 2 yıllık eğitime karşılık, yaşlanma hızının %2 ila 3 yavaşlayabileceğini ve bu yavaşlamanın ölüm riskini yaklaşık %7 azaltabileceğini saptadı.

İlk kez eğitim düzeyi ile biyolojik yaşlanma ve yaşam süresinin ilişkilendirildiği kaydedilen çalışma, ebeveynlerinden daha yüksek seviyede eğitim almış katılımcıların daha yavaş yaşlandığını, daha uzun süre ve sağlıklı yaşadığını ortaya koydu.

Kaynak: Medimagazin

YORUMLAR

  • 0 Yorum