Zhuque-3 roketi, dikey iniş testini gerçekleştirdi

Pekin merkezli LandSpace firması, Zhuque-3 roketiyle başarılı dikey kalkış ve iniş testi gerçekleştirdi. Roket, 350 metre yüksekliğe çıkıp 100 metre uzağa dikey olarak indi. LandSpace, roketin pürüzsüz iniş yaparak uçuşun başarıyla tamamlandığını açıkladı.

Zhuque-3 roketi, dikey iniş testini gerçekleştirdi
23 Ocak 2024 - 17:03
Çinli LandSpace firmasının geliştirdiği Zhuque-3 roketi, cuma günü saat 16.00'da (TSİ 11.00) Gobi Çölü'ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden havalandı. Şirket, roketin yaklaşık 60 saniye içinde 350 metre yüksekliğe ulaştıktan sonra 100 metre uzağa dikey olarak indiğini duyurdu.

Geçen yıl dünyanın ilk metan roketini yörüngeye gönderen LandSpace, açıklamasında "Roket pürüzsüz ve doğru bir şekilde iniş yaptı ve iyi durumda kaldı. Uçuş tam başarıyla sonuçlandı." ifadelerini kullandı.

Zhuque-3 roketi, 70 metreden uzun, iki kademeli paslanmaz çelikten oluşuyor ve tek kullanımlık olarak tasarlandığında alçak Dünya yörüngesine (LEO) 20 metrik tondan fazla yük taşıma kapasitesine sahip olması bekleniyor.



Şirket daha önce yaptığı açıklamada, roketin ilk aşamasının tamamlandığında yaklaşık 18 ton, fırlatma alanına geri dönerken ise 12,5 ton yük taşıyabileceğini belirtmişti.

Çin'de birçok firma, SpaceX'in dikey kalkış, dikey iniş (VTVL) teknolojisinin başarılarını taklit etmeye çalışıyor. Geçen yıl, Pekin merkezli iSpace ve Jiangsu merkezli Deep Blue Aerospace firmaları da benzer testleri gerçekleştirmişti. Ayrıca Çin devletine ait CAS Space, geçen yıl nisanda küçük bir test roketiyle VTVL testleri yapmıştı.

Elon Musk'ın SpaceX'i, 2013 yılında 10 katlı bina yüksekliğindeki Grasshopper roketi ile VTVL teknolojisini kanıtlamıştı. Bu teknoloji, uzay firmalarının roket parçalarını yeniden kullanarak uzaya roket fırlatma maliyetlerini düşürmelerini sağlıyor. SpaceX, Falcon 9 roketlerini tekrar kullanarak bu alandaki rekorları kırmış durumda.

LandSpace'in Zhuque-3'ün, yük kapasitesi açısından Falcon 9'a benzer boyutlarda ancak biraz daha geniş olması bekleniyor. Şirket, "Bu hala Çin'deki en büyük dikey kalkış ve iniş testi." diye ekledi.

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum