Salda Gölü'nü tehdit eden madene yargı dur dedi

Isparta 2. İdare Mahkemesi, Salda Gölü'nün eşsiz doğal güzelliklerini korumak amacıyla Zonguldak Taş Kömürü Mad. San. ve Tic. AŞ tarafından işletilmek istenen krom madenine yargısal bir engel getirdi. Mahkeme, Burdur Valiliği tarafından verilen "ÇED Gerekli Değildir." kararını iptal etti.

Salda Gölü'nü tehdit eden madene yargı dur dedi
14 Ekim 2023 - 14:56

Isparta 2. İdare Mahkemesi, Salda Gölü'nün dünyanın en nadir ve güzel jeolojik oluşumlarından biri olarak kabul edilmesi nedeniyle yok etme riski taşıyan bir krom madeni projesine yargı dur dedi. Zonguldak Taş Kömürü Mad. San. ve Tic. AŞ tarafından işletilmek istenen bu krom madenine ilişkin olarak Burdur Valiliği tarafından verilen "ÇED Gerekli Değildir." (Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir) kararını iptal etti.

Burdur'a bağlı Yeşilova İlçesi Niyazlar Köyü yakınlarındaki krom madenine, Burdur Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 29 Aralık 2022 tarihinde ÇED Gerekli Değildir kararı verildi. Ancak, bölgede yaşayan vatandaşlar bu karara karşı dava açtılar.

Davanın tarafları arasında Türkiye Ormancılar Derneği ve Burdur Barosu da yer aldı. Bu dava, belediye sınırlarının maden ocağına çok yakın olması, madenin Karamanlı Barajı'nı etkileme riski, tarım alanlarının ve dere yataklarının olumsuz etkilenmesi, Eşeler Yaylası bölgesinin doğal yapısının bozulması, projenin tanıtım dosyasında eksiklikler bulunması ve orman alanlarının zarar görmesi gibi gerekçelerle "ÇED Gerekli Değildir." kararının iptalini talep etti. Türkiye Ormancılar Derneği de müdahillik başvurusunda, maden sahasının tamamının ormanlık alanda olması, projenin tanıtım dosyasında kesilecek ağaçların ve sayısının belirsiz olduğu, patlatmaların çevreye zarar vereceği ve içme suyu kaynaklarının zarar göreceğini belirtti.

Yargılama süreci boyunca hazırlanan bilirkişi raporu da bu iddiaları destekledi. Raporda, krom madeninin kapasite artışı ve ek tesislerin, bölgedeki su kaynaklarını ve tarım alanlarını olumsuz etkileyeceği, endemik bitki türlerinin bulunma olasılığının yüksek olduğu ve madencilik faaliyetlerinin kamu yararı taşımadığı belirtildi.

Mahkeme, bu bilirkişi raporunu temel alarak oy birliğiyle şu sonuca vardı: "Krom madeni projesi kapsamındaki faaliyetler, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının su kalitesi ve miktarını olumsuz etkileyeceği, sahanın bitki örtüsünün doğru belirlenmediği, proje alanındaki ormanların yok edilmesi durumunda yerüstü ve yeraltı su rezervlerinin zarar göreceği, ormanın hidrolojik fonksiyonunun olumsuz etkileneceği, Salda Gölü'nü besleyen su kaynaklarının yok olmasına neden olacağı, sahada bulunan endemik bitki türlerinin yok olmasına neden olacağı ve tarımsal ve hayvansal üretimi olumsuz etkileyeceği dikkate alındığında, "ÇED Gerekli Değildir." kararının hukuka uygun olmadığı sonucuna vardı.

Kaynak: Gazete Duvar


YORUMLAR

  • 0 Yorum