3D yazıcı ile bitki bazlı kalamar üretildi

Bir süredir 3D yazıcı ile bitki bazlı deniz ürünleri üretme üzerinde çalışan Singapur Üniversitesi'nden bir ekip, tadının yanı sıra besin içeriği de kaliteli olan bir kalamar üretmeyi başardı. Ekip, gelecekte büyük çapta gıda üretimi yapmayı hedefliyor.

13 Ağustos 2023 - 20:40
Sürdürülemez balıkçılık uygulamaları ve bunların çevresel etkileriyle ilgili endişeler artarken, araştırmacılar geleneksel deniz ürünlerine lezzetli ve gezegen dostu alternatifler sağlamak için yeni yöntemler deniyor. Marketlerde et reyonları çeşitli et alternatifleriyle dolu olsa da, bitki bazlı deniz ürünleri söz konusu olduğunda seçenekler sınırlı kalıyor.

Aşırı avlanmanın etkisi, kontaminasyon endişeleri ve etik kaygılarla birleştiğinde, hem damağı tatmin edebilecek hem de okyanusları koruyabilecek alternatif deniz ürünleri talebini artırdı. 

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden bir ekip, yalnızca tadı güzel olmakla kalmayıp aynı zamanda gerçek balığın enerji ve besin değerlerini de yansıtan cezbedici vegan deniz ürünleri yaratma konusundaki yenilikçi yaklaşımlarını sergiledi. İkna edici bitki bazlı deniz ürünleri yaratmak, balık etinin karmaşık dokuları, tatları ve besin içeriği nedeniyle önemli bir zorluk teşkil etmektedir. Bununla birlikte, Dejian Huang ve Singapur Ulusal Üniversitesi'ndeki araştırma grubu, en son teknoloji ile bitki bazlı proteinleri birleştirerek ufukta bir atılım olduğuna inanıyor. 

Ekibin baş araştırmacısı Huang,"Bitki bazlı deniz ürünleri taklitleri var, ancak içerikler genellikle protein içermiyor. Beslenme açısından gerçek deniz ürünlerine eşdeğer veya onlardan daha iyi protein bazlı ürünler yapmak ve sürdürülebilirliği ele almak istedik." dedi. 

Ekip, mikroalg proteini ve maş fasulyesi proteininden yapılan ve daha sonra gıda sınıfı bir 3D yazıcı kullanılarak çeşitli şekillere dönüştürülebilen protein bazlı bir mürekkep geliştirdi. Bu devrim niteliğindeki mürekkep, sürdürülebilirlik endişelerini ele alırken, balık etinin arzu edilen dokularını çoğaltmalarına olanak tanıyor. Ekip, protein bazlı mürekkebi katmanlayarak deniz ürünleri tutkunlarının can attığı lapa lapa, çiğnenebilir ve yağlı dokuları yeniden yaratmayı başardı.  

Ekibin son başarısı, bir konsept kanıtının 3D baskısını içeriyor: nefis bir atıştırmalık deneyimi vaat eden bitki bazlı kalamar halkaları. Mikroalg proteini ve maş fasulyesi proteinini birleştirerek, geleneksel kalamarın beslenme profilini yansıtan yüksek proteinli vegan bir macun hazırladılar. 

Bu 3D baskı işlemi, yalnızca istenen dokuları elde etmekle kalmaz, aynı zamanda yapı ve görsel çekicilik sağlayarak ürünü hayata geçirir. Bu vegan deniz ürünleri taklitlerinin potansiyel uygulamaları, tatmin edici diyet tercihlerinden ve kısıtlamalardan alerjileri ele almaya kadar çok geniştir. 

Ürünün dokusunu ve özelliklerini mükemmelleştirmek için yapılacak daha çok şey olsa da, araştırmacılar pazardaki gelecekleri konusunda iyimserler. Araştırma ekibinde yer alan yüksek lisans öğrencisi Poornima Vijayan, deniz ürünlerinin tedariğine değinerek yaptıkları çalışmanın önemini vurguluyor. Yenilikçi çözümlerin gerekliliğinin altını çizerek, "Özellikle burada, balıkların %90'ından fazlasının önemli olduğu Singapur'da, alternatif bir protein bakış açısıyla hazırlıklı olmamız gerekiyor." diye uyarıyor. Gözlerini büyük ölçekli gıda üretimine dikmiş olan ekip, bu cezbedici bitki bazlı kalamar halkalarının kaliteli yemek mekanlarında ve özel satış noktalarında yer ettiğini hayal ediyor. 

Kaynak: Interesting Engineering

YORUMLAR

  • 0 Yorum