İran'ın Natanz Nükleer Tesisi yakınlarında patlama

İran'daki yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre 4 Aralık Cumartesi günü, Natanz Nükleer Tesisi'ne 20 kilometre mesafedeki Badrud bölgesinde patlama yaşandı.

İran'ın Natanz Nükleer Tesisi yakınlarında patlama
04 Aralık 2021 - 23:19
Fars Haber Ajansı, yerel kaynaklara dayandırarak bir insansız hava aracının (İHA) imha edildiğini yazarken, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyine bağlı Nournews ise olası bir saldırıya karşı koymak amacıyla füze denemesi yapıldığını aktardı. İran'daki diğer yerel kaynaklara göre de ateşlenen füzeler havadaki 2 belirsiz cismi imha etti. 

İsrailli ajanlar yurtdışında muhalif gruplar için çalıştıklarını düşündükleri 10 İranlı uzman ile iletişim kurarak, onları Natanz şehrinde yeraltında inşa edilen A1000 santrifüj salonunun imhası için görevlendirdi. Kullanılan patlayıcıların bir kısmının İranlı uzmanlar tarafından insansız hava uçakları ile bölgeye bırakıldığı, bir kısmının ise tesise bir yemek kamyonunun içindeki kutularla sızdırıldığı belirtildi.

Habere göre, patlamaların ardından oluşan yıkım, İran yönetiminde kaosa neden oldu. Patlamalar nükleer santraldeki santrifüjlerin yüzde 90’ını yok etti. Bu durum, nükleer bombanın üretimini geciktirirken merkez tesisteki çalışmaların 9 ay kadar bir süre için durdurulmasına neden oldu.  

Operasyonla ilgili ortaya çıkan yeni ayrıntılar arasında, İran’daki 11 aylık sabotaj süreci kapsamında birbiriyle bağlantılı üç Mossad operasyonunun şaşırtıcı ayrıntıları da yer alıyordu. Söz konusu üç operasyondan, ilk ikisi Temmuz 2020 ve Nisan 2021’de Natanz tesisinin patlatılması ile düzenlendi. Üçüncüsü ise Tahran’ın 48 km kuzeybatısında yer alan Kerec şehrindeki İran Santrifüj Teknoloji Şirketi (TESA) hedef alındı.

Haberde nükleer tesisteki patlamalarla ilgili olarak şunlar belirtildi:

Mossad ajanları 2019 yılından bu yana Natanz santrifüj salonunun inşasında kullanılan yapı malzemelerinde patlayıcı saklamıştı. Bu patlayıcılar 2020 yılında patlatıldı.

Ajanlar İran’a demonte halde silahlı bir drone soktu. Bu araç Haziran ayında Kerec’deki TESA’ya füze fırlatmak için kullanıldı.

Söz konusu üç operasyon, teknisyen, analist ve casuslardan oluşan bin kişilik bir ekibin yanı sıra sahadaki onlarca ajanın yardımı ile 18 aylık bir sürede planlandı.

Bir kaynak, İranlı uzmanların bu saldırılara yardım etme sebeplerinin farklı olduğunu, Mossad’ın bu uzmanların en çok istedikleri şeyleri öğrenip yerine getirdiğini belirtti. Nükleer santraldeki patlamaların ardından İranlı uzmanların güvenli bir yere götürüldüğünü ifade eden kaynak, hepsinin iyi durumda olduğunu belirtti.

Kaynak: Şarku'l Avsat Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum