NYT: "Altun fiyatlarını Çin yönlendiriyor"

Rusya-Ukrayna çatışması, Gazze saldırıları ile zaten tırmanmış olan altun fiyatları Çinli tüketiciler sayesinde yerini koruyor. Çinliler, en güvenli yatırım aracı olarak gördükleri altuna resmen akın ediyorlar. Alışveriş platformu Taobao'daki satıcılar canlı yayınlarla gram altun pazarlıyorlar. Çin Halk Bankası da altun rezervlerini artırmaya devam ediyor.

NYT: "Altun fiyatlarını Çin yönlendiriyor"
06 Mayıs 2024 - 01:11
Altun bu yıl şimdiye kadarki en yüksek fiyatına ulaşırken, Xena Lin de her ay değerli metalden 1 gramlık altunlardan satın alarak bu çılgınlığa katıldı. Çin'in güneyinde yaşayan 25 yaşındaki idari işçi Lin için, parmak ucuna sığacak kadar küçük ve onsun yaklaşık otuzda biri ağırlığındaki 80 $'lık altun, mücevher, külçe altun ya da madeni paralara para harcamadan altun heyecanına kapılmanın ekonomik bir yoluydu. Geçmişte hisse senetlerine yatırım yapmakla uğraştı ancak altun satın almanın, özellikle de bu eğlenceli şekilde, ona yatırım yapmaya devam etmesi için ilham verdiğini söyledi. Lin, "Daha fazla birikim yapmak için hâlâ çok çalışıyorum." dedi.

Jeopolitik ve ekonomik çalkantı dönemlerinde genellikle güvenli bir yatırım olarak görülen altunun fiyatı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Gazze Şeridi'ndeki savaşa tepki olarak yükseldi. Ancak altunun ons başına 2 bin 400 $'ın üzerine tırmanması Çin sayesinde daha dirençli oldu ve daha uzun sürdü. Çinli tüketiciler, emlak ya da hisse senedi gibi geleneksel yatırımlara olan güvenleri sarsıldığı için altuna akın etti. Aynı zamanda, ülkenin merkez bankası altun rezervlerini istikrarlı bir şekilde artırırken, ABD borcu varlıklarını da azalttı. Çinli spekülatörler de altunun değer kazanması için hala yer olduğunu düşünerek yangına körükle gidiyor.

Artık Çinli yatırımcılar yönlendiriyor
Çin zaten altun piyasalarında önemli bir etkiye sahipti. Ancak ülkenin etkisi bu son boğa koşusu sırasında daha belirgin hale geldi. Geleneksel olarak daha yüksek faiz oranları ve daha güçlü ABD $'ı gibi altunu nispeten daha az cazip bir yatırım haline getiren faktörlere rağmen yeni zirvelere tırmanmaya devam etti. Geçen ay, Fed'in  faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağının sinyalini vermesinin ardından bile altun fiyatları yükseldi. Ve dolar bu yıl dünyadaki hemen hemen her büyük para birimi karşısında yükselirken bile değer kazanmaya devam etti. Fiyatlar ons başına 2 bin 300 $ civarına geriledi ancak altun piyasasının artık ekonomik faktörler tarafından değil, Çinli alıcıların ve yatırımcıların kaprisleri tarafından yönetildiğine dair artan bir görüş var.

İlk çeyrekte %6 arttı
Merkezi Londra'da bulunan değerli metallere dair bilgi platformu MetalsDaily.com'un CEO'su Ross Norman, "Çin tartışmasız bir şekilde altun fiyatlarını yönlendiriyor. Çin'e altun akışı katı bir halden mutlak bir sele dönüştü." dedi. Çin Altun Birliği'ne göre ülkedeki altun tüketimi ilk çeyrekte bir önceki yıla göre %6 arttı. Bu artış geçen yılki %9'luk artışın hemen ardından geldi.

Geleneksel yatırımlar cansızlaştıkça altun yatırımı daha cazip hale geldi. Çoğu ailenin tasarruflarının yöneldiği Çin'in emlak sektörü krizde kalmaya devam ediyor. Ülkenin hisse senedi piyasalarına yatırımcı güveni tam olarak geri dönmedi. Zenginlere yönelik bir dizi büyük yatırım fonu, emlak üzerine başarısız bahislerin ardından devrildi. Daha iyi alternatiflerin az olması nedeniyle para, altun ticareti yapan Çin fonlarına aktı ve birçok genç küçük miktarlarda altun toplamaya başladı.

Yemek fiyatına patlamaya katılın
Online tüccarlar agresif bir şekilde gram altun pazarlıyor. Çin'in en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Alibaba'nın Taobao'sunda bir tüccar, Home Shopping Network ve Amazon'un bir karışımı olan canlı yayında gram altun sattı. Gramları satın almanın alışveriş gibi ama bir yatırım olduğunu söyledi. Minik altunlar, biri yer fıstığına diğeri de hurmaya benzeyen beş farklı şekilde satılıyordu. 1 gramlık küçük altunlar başına 87 $ ödeyen bir kişinin, bir yemek fiyatına altun patlamasına katılabileceğini söyledi.

Altun rezervleri de artırılıyor
Çin'deki bir diğer büyük altun alıcısı da ülkenin merkez bankası. Mart ayında Çin Halk Bankası altun rezervlerini 17. ayda da artırdı. Banka geçtiğimiz yıl dünyadaki diğer tüm merkez bankalarından daha fazla altun satın alarak rezervlerine yaklaşık 50 yıldır eklediğinden daha fazlasını ekledi. Pekin, rezerv fonlarını çeşitlendirmek ve uzun zamandır rezervde tutulması gereken en önemli para birimi olarak kabul edilen ABD $'ına olan bağımlılığını azaltmak için altun satın alıyor. Çin on yılı aşkın bir süredir ABD Hazinesi varlıklarını azaltıyor. Mart ayı itibariyle, Çin'in 2021'de yaklaşık 1,1 trilyon $ olan ABD borcu yaklaşık 775 milyar $ değerindeydi.

Pekin'deki BOC International'ın küresel baş ekonomisti Guan Tao, Çin'in geçmişte altun varlıklarını arttırdığında yuan kullanarak yurt içinden alım yaptığını söyledi. Ancak bu kez bankanın altun satın almak için yabancı para birimlerini kullandığını ve ABD $'ı ve diğer para birimlerine olan maruziyetini etkili bir şekilde azalttığını belirtti. Çin de dahil olmak üzere birçok merkez bankası, ABD Hazine Bakanlığı'nın Moskova'ya uygulanan yaptırımlar kapsamında Rusya'nın dolar varlıklarını dondurma gibi nadir bir adım atmasının ardından altun almaya başladı. Diğer Amerikan müttefikleri de kendi para birimleri için benzer kısıtlamalar getirdi. Guan, yaptırımların mevcut uluslararası para sistemine duyulan güvenin temelini sarstığını ve merkez bankalarını rezervlerini daha çeşitli varlıklarla korumaya zorladığını söyledi. Guan, "Altunun bu yükseliş dalgasının geçmişten farklı olabileceğini görebiliriz." diye ekledi.

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum