TÜİK'e göre üniversite mezunları yoksullaşıyor

TÜİK'in verilerine göre, Türkiye'de gelir eşitsizliği artıyor ve orta gelirliler yoksullaşıyor. Lisans mezunlarının diğer eğitim gruplarına göre gelir kaybı yaşadığı belirlenirken, işverenlerle işçiler arasındaki gelir makası da genişliyor. TEPAV'a göre, 2012'de yükseköğretim mezunlarının geliri, lise mezunlarından %77 daha fazlayken, 2022'de bu fark %38'e düştü.

TÜİK'e göre üniversite mezunları yoksullaşıyor
01 Şubat 2024 - 22:29
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yapılan analize göre, gelir eşitsizliği artarken orta gelirlilerde yoksullaşma eğilimi gözlemleniyor.

Eğitim seviyeleri arasındaki gelir farklarına odaklanıldığında, yükseköğretim mezunlarının diğer eğitim düzeylerine göre gelir kaybına uğradığı ortaya çıkıyor. TEPAV'ın analizine göre, 2012'de yükseköğretim mezunlarının ortalama geliri, lise mezunlarından yüzde 77 daha fazlayken, bu fark 2022'de yüzde 38'e düşmüştür. Bu durum, yükseköğretime devam etmenin motivasyonunu sorgulatıyor.



İşverenlerle işçiler arasındaki gelir makasıyla ilgili TÜİK verileri ve TEPAV analizleri, işçilerin gelirlerinin işverenlere kıyasla azaldığını gösteriyor. 2020'de, ortalama bir işverenin esas iş geliri, ücretlilerin ortalama gelirinin 2,91 katı iken, bu oran 2022'de 3,97 katına yükselmiştir. Ayrıca, kendi hesabına çalışanların ortalama esas iş geliri, 2020'den sonra ilk kez ücretlilerin ortalama gelirinin üzerine çıkmıştır.

Kaynak: Karar

YORUMLAR

  • 0 Yorum