Cesur Hepaka

Cesur Hepaka


Anlatsan da "Almaz"

02 Kasım 2023 - 08:08

İnsan nedir? İnsan; ruhu, aklı, nefsi, bedeni olan bilinçli bir varlıktır. Bu tanımda insanı insan yapan temel özellikler sıralanır. Tanımın odak noktası, insanı diğer varlıklardan ayıran akıldır. Bu temel özellik insanın tanımından çıkarıldığında artık o tanım, insanı tanımlamaz. Başka bir şeyin tanımını örnek verelim: Çobanlık, belli bir ücret karşılığında hayvanların otlatıldığı, onların bakımının yapıldığı ve güvenliğinin sağlandığı bir meslektir. Başka bir tanıma göre “Çobanlık kutsal bir meslektir.”. İlk tanım, teknik bir tanım; ikinci tanım ise inançla ilgili bir tanımdır. İlk tanımla ikinci tanım arasındaki farkı bulmaya çalışan Gazanfer ile Sirâceddin tartışırlar.

Gazanfer:
- Çobanlık işte, peygamber mesleği. Neden bu kadar irdeliyorsun Sirâceddin. Sabah kalkarsın. Mala davara “Günaydın” dersin. Hayvanları otlatıp getirirsin. Gerçekten seni anlamakta güçlük çekiyorum. Bir şeyin tanımına neden bu kadar kafa yoruyorsun?

Gazanfer’in çobanlık mesleğine kutsallık atfettiğini fark eden Sirâceddin, iki tanım arasındaki farkı Gazanfer’e nasıl anlatacağını düşünmeye başlar. Gazanfer’in zihninde sürü yönetimi, bir işi takip süreci, güvenlik, barınma, sağlık, bakım ve onarım, üretim ve pazarlama kavramları yoktu ki, Sirâceddin ne anlatsın Gazanfer’e.

Sirâceddin, Gazanfer’e dolaylı bağlantıları anlatsa da onun anlamayacağını ve somut adımlar atılması gerektiğini düşünerek:

- Gazanfer, hadi sana çobanlık mesleğinin ne kadar önemli olduğunu somut bir şekilde göstereyim.

Sirâceddin, Gazanfer’i ilk önce ahıra götürür ve ona şöyle der:
- Bak Gazanfer! Burası ahır. Burada hayvanlar barınır ve onların sütü sağılır. Veteriner, hayvanların sağlık sorunlarını saptar ve bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik önlemler alır.

Sonra Sirâceddin, Gazenfer’in koluna girip onu meraya götürür ve ona şöyle der:
- Bak Gazanfer! Burası mera. Hayvanlar burada otlar. Onların iyi yönetilip güvenliğinin sağlanması gerekir. Buranın coğrafi durumu ve hava durumu da iyi bilinmeli.

Daha sonra Sirâceddin, Gazenfer’i hayvan pazarına ve kasaba götürür; buralarda da ona üretim ve pazarlamayı anlatır. Gazanfer’in hala anlamadığını düşünen Sirâceddin son cümlelerini de ona feda eder:
- Bak Gazanfer! Çoban, hayvanları iyi güdecek ki onlardan kaliteli verim alınabilsin ve insanlar onlardan kaliteli bir şekilde faydalansın. Anlatacaklarım şimdilik bu kadar Gazanfer. Daha fazlası için ilk önce anlattıklarımı iyi bilmen gerekli. Şimdi anladın mı, tanım neden bu kadar önemli?

Gazanfer:
- Haa şimdi anladım peygamberlerin bu mesleği neden yaptığını. Kutsal meslekmiş.

Sirâceddin:
- Yine yanlış odaklandın Gazanfer. Tanımın odak noktası, çobanlık mesleğinin kutsallığı değil, onun sana ne öğrettiğidir.
Cesur HEPAKA

YORUMLAR

  • 0 Yorum