Cesur Hepaka

Cesur Hepaka


Sosyal Bağımlılıklar Uyuşturur

10 Ağustos 2023 - 21:47

Bak Gazanfer, sosyal bağımlılıklar aklı öldürür. Sen yaşadığını zannedersin ama yaşayan bir ölüsün. İrapta mahallin yok. Özne, yüklem, nesne olmak bir yana sen, nokta bile olamazsın. Dostun Zübük, uyuşturucunun etkisinde kalmanı her zaman ister. Sen uyuşturucunun hazzında yüzerken Zübükler, "brraavo, mübarek adam, hay sen çok yaşa, adamsın" nidalarıyla alkış tutarlar. Altkültür bağımlıları da “Padişahım sen çok yaşa!” demekten beri durmazlar. Bak Şemsettin Emmi, sen sosyal bağımlılığından haz alırsın. İllaki sosyal bağımlılığının takdir edilmesini arzularsın. Eğer sosyal bağımlılığından beri kalırsan uyuşturucu kullanan Hans, Sam, Toni, Coni, Herkel, Frank ve Jesse Pinkman’ın uyuşturucu kullanmadıklarında yoksunluk krizine girdikleri gibi sen de yoksunluk krizine girersin.

Alkol neden zararlıdır? Çünkü aklı düşürür. Yani içkinin zararlı olmasındaki illiyet bağı, içkinin aklı düşürmesidir. Sosyal bağımlılıklar da aklı düşürür. Sosyal bağımlılıklar nelerdir? Sosyal bağımlılığa ilişkin bazı örnekler:

- Kaldırım köşelerini saray edinmiş Döndü Bacı, evin balkonunu yıkayan Ayşe Teyze’ye seslenir: “Ayşee gıı, age iki lafın belini gırak.”.

- Cami önündeki bir banka oturup yoksunluk krizine giren Necdet Emmi, bankta oturan hacı emmilerin sessiz durmasına dayanamayıp şöyle der: “N’olacak bu gençlerin hali. Hey gidi günler hey! Nerede o eski günler.”.

- Güvenlik kamerası görevini üstlenen Münire Teyze pencereden sarkıp, sokakta ailesiyle adımlayan Hatice Bacı’ya seslenir: "Hatçaa bacıı nire gidersiniz gıı?".

- Reno Stejin arabasını her gün büyük bir titizlikle yıkayan muhterem Murtaza Abi çocuğuna: "Bak evladım! Temizlik imandandır." der.

Günlük hayatta bunlara benzer örüntüler, uyuşturucu kataloğumuzda mevcuttur: Haftalık ya da aylık boş vakit öldürme seanslarına katılan akrabaların sohbetleri, leş eti yenmiş gibi kalkılan sofralar, çay ocaklarında konuşlanmış dip dalga etkisi oluşturmaya çalışan hacı emmilerin komplo teorileri, kulaktan duyma bilgilerle altun günlerinde hocalık yapan teyzelerin cilveli sözleri, her işten anlarmış gibi her işe burnunu sokan dayıcıkların fısıltıları uyuşturucu etkisi yapar.

Bu örneklerdeki örüntüler eski kuşağa aitmiş gibi görünse de, mutasyon geçiren örüntüler yeni kuşakta da zuhur etmiştir. Aslında eskiye dair hiçbir şey değişmedi. Örneğin; güvenlik kamerası görevini üstlenen Münire Teyze'nin pencereden sarkıp sokağı dikizleme arzusundaki örüntü ile yeni kuşak Dilara'nın Instagram ya da TikTok'ta boş boş gezinip faydasız merakını giderme arzusundaki örüntü benzerlik gösterir. Bağımlılık yapan bu örüntüler orta veya uzun vadede aklı düşürür. Bireysel akıl düşüklüğü sadece kişiye zarar verir gibi görünse de, totalde tüm ahali bundan nasibini alır.
Cesur HEPAKA

YORUMLAR

  • 0 Yorum