46 bin yıllık dişi yuvarlak solucan üremeye başladı

Aşırı sıcakların etkisiyle çözünen Sibirya'nın donmuş topraklarında (permafrost) 46 bin yıldır sıkışıp kalmış dişi yuvarlak solucan, bilim insanları tarafından bulunmuş ve hayata döndürülmüştü. Bu solucan "partenogenez"le üremeye başladı. Donmuş toprakların çözülmesi "zombi patojenler"in de yayılmasına ve salgınlara neden oluyor.

46 bin yıllık dişi yuvarlak solucan üremeye başladı
30 Temmuz 2023 - 23:27
Washington Post'un haberine göre, bilim insanları Sibirya donmuş topraklarının (permafrost) derinliklerinde 46 bin yıldır sıkışıp kalmış dişi bir mikroskobik yuvarlak solucan keşfetti. Solucanı canlandırdıklarında, solucan "partenogenez" adı verilen ve bir eşe ihtiyaç duymayan bir süreçle üremeye başladı. Yapılan basın açıklamasına göre solucan, "kriptobiyoz" adı verilen bir tür uyku halinde binlerce yıl geçirdi. Mānoa'daki Hawaii Üniversitesi'nin paylaştığına göre, neredeyse sonsuza kadar sürebilen bu durumda, "üreme, gelişme ve onarım" da dahil olmak üzere tüm metabolik süreçler duraklıyor.

Perşembe günü PLOS Genetics dergisinde yayınlanan bir çalışmada, bilim insanları solucanın genomunu sıraladıktan sonra "tanımlanmamış bir türe" ait olduğunu kaydetti. Live Science'a göre, daha önce "Plectus murrayi" ve "Tylenchus polyhypnus" nematodları birkaç düzine yıl sonra yosun ve herbaryum örneklerinden diriltilmişti. Ancak bilim insanlarının "Panagrolaimus kolymaensis" adını verdikleri bu yeni tür, on binlerce yıl daha uykuda kaldı. Derin deniz biyoloğu Holly Bik, okyanus çukurları, tundralar, çöller ve volkanik topraklar gibi çok çeşitli ortamlarda yaşayan milyonlarca nematod türü olduğunu tahmin ediyor. Bilim insanları şimdiye kadar sadece 5 bin deniz türünü tanımlayabildi.

Florida Üniversitesi'nde nematolog olan ve araştırmada yer almayan William Crow, The Washington Post'a yaptığı açıklamada, bu solucanın son 50 bin yıl içinde nesli tükendiği düşünülen bir türe ait olabileceğini söyledi. Bununla birlikte Crow "Ancak, henüz kimsenin tanımlayamadığı, yaygın olarak görülen bir nematod da olabilir." dedi.

Permafrost, yıl boyunca 0 derecenin altında donmuş halde kalan toprak veya kayalardan oluşuyor. Permafrost topraklar yüzbinlerce yıl bozulmadan kalabilir ve Dünya yüzeyinin altına doğru birkaç metre ile 1,5 km kadar uzanabilir. Permafrost, genellikle ortalama yıllık sıcaklığın suyun donma noktasından daha az olduğu soğuk iklimlerde oluşuyor. Bu tür iklimler Kuzey ve Güney kutuplarının yanında ve bazı Alp bölgelerinde görülüyor.
Basın açıklamasına göre, solucanın tüm bu yıllar boyunca hayatta kalması, burada incelenen solucan gibi mikroskobik organizmaların en zorlu koşullarda bile hayatta kalmak için biyolojik işlevlerini durdurabileceğini yıllardır bilen bilim insanları için bir sürpriz değil. PLOS Genetics makalesinde, "Bulgularımız, nematodların potansiyel olarak yaşamı jeolojik zaman ölçeklerinde askıya almalarına izin veren mekanizmalar geliştirdiğini göstermektedir." deniliyor. Rusya'nın Uzak Doğusu'nda bir kilometre uzunluğunda bir yarık olan ve dünyanın en büyük donmuş toprak kraterini oluşturan Batagaika Krateri giderek büyüyor. Küresel ısınmadan dolayı her yıl biraz daha çözülen bu donmuş topraklar çöküyor ve bölge halkı için de büyük bir risk ortaya çıkıyor.
 

Reuters'ın yayınladığı drone görüntüleri de tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Dünyanın en büyük donmuş toprak krateri gezegen ısındıkça dibe çöküyor ve bu yarık daha da büyüyor.

Nasıl permafrost karbon ve diğer sera gazlarını hapsediyorsa aynı zamanda antik mikropları da saklıyor. Bazı bakteri ve virüslerin binlerce yıldır permafrostta uykuda olduğuna inanılıyor. "Zombi" patojenler kavramı kulağa korkutucu gelse de, bu antik mikropların risk taşıma olasılığı söz konusu.

Sibirya'da baş gösteren 2016 Şarbon Salgını'nın bakterilerle dolu çözülmüş bir permafrosta maruz kalan onlarca yıllık ren geyiği dışkısından kaynaklandığı bulundu. Ancak çiçek hastalığı veya 1918 İspanyol Gribi ile ölmüş insanların saklı olabileceği bu donmuş topraklardaki patojenlerin yeniden salgına neden olma olasılığı henüz bilinmiyor. Kesin olan şeyse Kuzey Kutbu'nda değerli metal ve petrol çıkarmak için bozulan milyonlarca ton permafrostun insanların antik ve olasılıkla zombi patojenlerle temasını artırdığı.

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum