İnsan beynine yerleştirilen Neuralink çipinde arıza

Nöroteknoloji şirketi Neuralink, ilk beyin çipi kullanıcısı Noland Arbaugh'da sorun olduğunu duyurdu. Arbaugh'un beyin dokusuna yerleştirilen 64 bağlantı kablosunun geri çekilmesiyle işlemci ve pilin sinirlerden aldığı veri miktarı azaldı.

İnsan beynine yerleştirilen Neuralink çipinde arıza
10 Mayıs 2024 - 17:15
Nöroteknoloji şirketi Neuralink, Elon Musk'ın kurucusu olduğu firma, ilk kez bir insanın kafatasına yerleştirdikleri çipin beyinden ayrılmaya başladığını duyurdu. Şirket, kabloların geri çekilmesiyle işlenen veri miktarının azaldığını bildirdi.

Neuralink, felçli hastalara yalnızca zihinlerini kullanarak dış teknolojiyi kontrol etmelerine yardımcı olabilecek bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) geliştirdi. Şirketin web sitesine göre, Link adlı sistemi, insan saçından daha ince olan 64 "iplik" boyunca 1.024 elektrot kullanarak nöral sinyalleri kaydediyor.



Ocak ayında Neuralink, güvenliğini test etmek amacıyla 29 yaşındaki bir hasta olan Noland Arbaugh'a cihazı implante etti. Şirket, Arbaugh'un BCI'yi kullanırken canlı bir video yayınladı ve Nisan ayındaki bir blog gönderisinde ameliyatın "son derece iyi" geçtiğini belirtti.

Ancak sonraki haftalarda, Neuralink'in çarşamba günü yaptığı paylaşımda, bazı iplikler Arbaugh'un beyninden geri çekildi. Bu durum işlemcinin beslendiği elektrot sayısının azalmasına sebep oldu. Elektrot sayısının azalmasıyla da çipin sinirlerden aldığı veri akışı zayıflaması sebebiyle çipin hızı ve doğruluğu olumsuz etkilendi.

Neuralink yetkilileri, çipin kablolarının geriye çekilmesiyle işlenen veri miktarının azalmasının ilk beyin çipi kullanıcısı Arbaugh'un sağlığı konusunda tehlike oluşturmadığını belirterek, cihazın işlevselliğini yeniden arttırmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Kaynak: Karar, CNBC

YORUMLAR

  • 0 Yorum