Boeing, 2023'ü 2,2 milyar dolar zararla kapattı

Boeing, 2023'te 2.2 milyar dolar zararla kapatırken, son beş yılda sürekli mali zorluklarla mücadele etti. 737 Max modeli krizi ve üretim eksiklikleri, şirketin mali durumunu zayıflatarak toplamda 20 milyar dolarlık bir zarara yol açtı. Boeing, son beş yılı zararla kapatırken, rakip uçak üreticisi Airbus ise karlı bir performans sergiliyor.

Boeing, 2023'ü 2,2 milyar dolar zararla kapattı
06 Şubat 2024 - 22:10
Boeing, 2023 yılında 2,2 milyar dolar zarar etti. Dünyanın ikinci büyük uçak üreticisi olan şirket, son beş yılda yaşanan kazalar, hatalar ve ihmaller nedeniyle sürekli olarak zarar kaydediyor. Yıl başında Boeing 737 Max model uçağının havadayken kapısının kopması krizi, şirketin zor durumunu daha da derinleştirdi.

Boeing'un CEO'su David Calhoun, 2023'teki 2.2 milyar dolarlık zararı açıkladığı basın toplantısında, 2024 tahminlerine dair hiçbir bilgi vermedi. Şirket, geçtiğimiz beş yılda toplamda 20 milyar dolar zarar etmişti. Amerikan Havacılık Dairesi FAA, Ocak ayında Boeing 737 Max-9 model uçağının havada kapısının kopması üzerine 737 Max modellerinin üretimini artırmayı yasaklamıştı. Boeing, bu modellerden aylık 38 adet üretiyor ve bu rakamı 2026'ya kadar 50'ye çıkarmayı planlıyor.

2023'te Boeing, 528 yolcu ve nakliye uçağı üreterek, bir önceki yıla göre yüzde onluk bir üretim artışını kaydetti. Şirketin cirosu da %17 oranında artarak 77,8 milyar dolara çıktı. Ancak, 737 Max serisi ve Dreamliner olarak bilinen 787 model uçakların üretim eksiklikleri, bilançoda hesapta olmayan zararlar olarak ortaya çıktı. Ayrıca, ABD Başkanı için üretilen Air Force One uçağı ile ABD Hava Kuvvetleri için üretilen tanker uçakları ve eğitim uçaklarında beklenmeyen maliyet artışları yaşandı.

Boeing'in güvenilirliği, 2018 ve 2019 yıllarında birkaç ay arayla iki uçağının düşmesi sonucu toplam 346 kişinin hayatını kaybetmesiyle sarsıldı. Şirket, bu krizden bu yana toplamda 20 milyar dolarlık zarar etti. Ağır eleştirilere maruz kalan şirket, sistem problemi yaşamakla suçlanıyor.

Birçok gözlemci, Boeing'in işletme kültürünün değiştiği için krize girdiği görüşünde. Bu değişim, Boeing'in 1997 yılında rakibi McDonnell Douglas'ı satın almasıyla başladı. McDonnell üst düzey yöneticileri Boeing'in yönetim kadrolarına yerleştirildi. Hatta, bu şirketin CEO'su Harry Stonecipher Boeing'in CEO'su oldu. Stonecipher, Boeing'i bir mühendislik firması olarak değil, bir ticari işletme haline getireceğini söyledi ve bu sözünü yerine getirdi.

Sadece kar hesabının yapılmaya başlandığı Boeing'de eski mühendislik hassasiyeti ikinci plana itildi. Bu süreç, en büyük rakipleri Airbus'un ortaya çıkmasıyla daha da hızlandı. Airbus, Boeing'i geçmiş durumda. Boeing, 2023 yılında beşinci senesini de zararla kapatırken, Airbus 2021 yılından beri bilançosunu karla kapatıyor.

Uçak taleplerinin yoğunlaştığı dünya piyasasında Airbus'un gerisinde kalmak istemeyen Boeing, karlılığı optimize ederken mühendislik kalitesinden feragat ediyor. 2018-19 yıllarındaki kazalardan sonra bir çalışanın medyaya yansıyan kurum için yazışmalarındaki şu ifadeleri Boeing'in durumu hakkında fikir veriyor: "Bu uçak, maymunların kontrol ettiği palyaçolar tarafından üretildi."

Kaynak: Karar

YORUMLAR

  • 0 Yorum