Hollanda'da konut kira fiyatlarına limit

Hollanda hükümeti, kiracıları korumak amacıyla serbest piyasadaki konutların kira fiyatlarına sınırlama getireceğini açıkladı.

Hollanda'da konut kira fiyatlarına limit
28 Nisan 2024 - 20:07
Hollanda hükümeti, fahiş fiyatlara karşı kiracıları daha iyi korumak amacıyla serbest piyasadaki konutların kira fiyatlarına sınırlama getiriyor. Hükümet tarafından hazırlanan “Uygun Fiyatlı Kira Yasası”, 150 üyesi bulunan Temsilciler Meclisi’nde 112 oyla kabul edildi. Yeni düzenleme ile özel şahıs ya da şirketlere ait ortalama yeni bir evin kirası aylık 1.235 €'dan fazla olmayacak.

Meclis çoğunluğunun desteklediği düzenleme ile sosyal konutlarda olduğu gibi, özel sektördeki kiralık evler için de puanlama sistemi getirilecek. Kiralık konutlar; bina yaşı, oda ve banyo sayısı, yalıtım, enerji tasarrufu ile büyüklüğü gibi bütün özelliklerine göre puanlanacak.

Toplam 187 puan alan ve orta sınıf bir ailenin ihtiyacına göre düzenlenmiş evlerin kirası aylık 1.123 € ile sınırlanacak. Yalıtım ve enerji tasarrufu konularında düşük puan alan evlerin kira artışı daha az olacak. Yeni inşa edilen konutlar için en üst fiyat sınırı 1.235 € olacak. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, özel sektördeki yaklaşık 300 bin kiracı, ayda 190 € daha az kira ödeyecek.

Yasal düzenleme ile inşaat sektöründeki yatırımcıların olumsuz etkilenmemesi için, yeni binaların sahipleri, 1 Ocak 2028 tarihine kadar, en fazla 1.123 € ile sınırlanan kiralar üzerinden %10 oranında ek ücret talep edebilecek. Hollanda’da aynı puanlama sistemi ile orta gelir gruplarına yönelik sosyal konutların kirası da aylık 880 € ile sınırlandırılmıştı. Ülkede, 21 yaşından büyükler için en düşük asgari ücret 2086 € civarında.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum