Seyhan Baraj Gölü'nün suyu 500 metre çekildi

Adana'da Seyhan Baraj Gölü'nün suyu kuraklık nedeniyle 500 metre çekildi. Adana Ekoloji Platformu üyesi Yaşar Gökoğlu, vahşi sulama yönteminden vazgeçilmesi, üstü açık kanallarla tarlalara su taşımanın sonlandırılması ve mutlaka damla sulama sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Seyhan Baraj Gölü'nün suyu 500 metre çekildi
27 Eylül 2023 - 15:50
Adana'yı Seyhan Nehri'nin sebep olabileceği su baskınlarından korumak için yapılan Seyhan Baraj Gölü, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle 500 metre çekildi. Gölün içerisindeki Sevgi Adasına giden yollar ortaya çıktı. Son durum görenleri korkutsa da göl etrafındaki işletmeler bu alanlara masa ve sandalye koyarak müşteri ağırlamaya başladı.

"Küresel kaynama dönemi başladı"
Adana Ekoloji Platformu üyesi Yaşar Gökoğlu, temmuz ayında tarihteki en yüksek sıcaklıkların kaydedilmesinin ardından BM Genel Sekreteri António Guterres'in "Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi başladı." dediğini hatırlattı.

"Normal yağış rejimlerinden çıktık"
Kentin uzun süredir beklenen yağışları alamadığını dile getiren Gökoğlu, şöyle konuştu: 

"Her sene sonbaharda yağış mevsimi başlamadan evvel sular çekilir ama daha önce bu kadar çekilme görmedik. Demek ki artık normal yağış rejimlerinden çıktık. Anormal bir meteorolojik şartlarda yaşamaya kendimizi alıştırmalıyız. Artık yereliyle, merkeziyle oturup kurumların birlikte planlar yapması gerekir."

"Artık eskisi gibi devam edemez"
Dünyadaki su rezervinin ancak %3'ünün içilebilir olduğuna dikkat çeken Gökoğlu, şunları söyledi:

"Adana’da üst üste iki barajımız var. Çatalan Barajı içme suyu amaçlı, Seyhan Baraj Gölü sulama amaçlı yapılmış ama birbirleriyle bağlantılı. Seyhan Baraj Gölü'nde toplanan suları eski barajdan kanallara yönlendirerek, tarlalara sulama suyu gönderiyoruz. Biz bu %3 gibi küçük bir miktarın %2'sini sanayide ve tarımda kullanıyoruz. Geriye bize içme suyu olarak %1'i kalıyor. Artık bunu eskisi gibi devam ettiremeyiz. Bunu bilmemiz lazım. Yani üstü açık kanallarla suyu göndereceksin tarım yapan çiftçi de vahşi sulama yöntemiyle o suyu tarlasına salacak. Ama artık böyle olamaz.”

"Damla sulama sistemine geçilmeli"
Vahşi sulama yönteminden vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Gökoğlu, sözerine şöyle devam etti:

"Bu artık sürdürülebilir değil artık. Üstü açık kanallarla tarlalara su taşıma işi artık sonlandırılmalı. Bunu yaptığınızda suyun önemli bir miktarı tarlaya ulaşmadan buharlaşıyor. Tarlada da salma suyla toprak suyu alıyor ama fazlası gidiyor. Mutlaka damla sulama sistemine geçilmeli az su ile daha çok bitki beslenmeli. Bu çiftçinin kendini inisiyatifine bırakılmamalı. Gerekirse teşvik verilmeli, vergi indirimi yapılmalı."

"Geçen yıllardaki kadar yağış gelmeyecek"
Bir iki ay sonra beklenen yağışların da geçen yıllardaki oranda olmayacağına dikkat çeken Gökoğlu, sözlerine şöyle devam etti: 

"Küresel kaynama döneminde denizlerden, göllerden hızla buharlaşan su atmosferde birikiyor. Bir soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında, en küçük bir basınç farklılığında hiç beklenmedik olağanüstü bir şekilde yeryüzüne iniyor. Bunun örneklerini yaşıyoruz."

Kaynak: Artı Gerçek

YORUMLAR

  • 0 Yorum