Taksi sorunlarına çözüm: Paylaşımlı Yolculuk

TAG, paylaşımlı yolculuk deneyimi sunarak taksi sorunlarına çözüm getirmeyi amaçlıyor. Öktem, TAG sürücülerine daha insani çalışma şartları sunacaklarını belirterek istihdam artışı sağlayacağını vurguluyor. Öktem, paylaşımlı yolculuk uygulamalarının sarı taksi kullanımını azaltmayacağını ve taksi plakalarının değerini düşürmeyeceğini savunuyor.

Taksi sorunlarına çözüm: Paylaşımlı Yolculuk
07 Şubat 2024 - 19:31
Türkiye'nin büyük şehirlerinde, özellikle İstanbul'da yaşanan ciddi ulaşım sorunları, hem taksi müşterilerini hem de taksi şoförlerini olumsuz etkiliyor. Taksiciler, yetersiz gelir ve artan trafik yoğunluğundan şikayetçi, müşteriler ise araç bulamama, kısa mesafeler için taksi alamama gibi sorunlarla karşılaşıyor. Bu sorunlara çözüm olarak, "Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği"nin Türkiye'de hayata geçirilmesi önerisi öne çıkıyor.

Paylaşımlı yolculuk deneyimi sunan TAG uygulamasının kurucusu ve CEO'su Oğuz Alper Öktem, ulaşım sorunlarının bu tür uygulamalarla çözülebileceğini belirtiyor. Öktem, sorunların çözümü için şu önerilerde bulunuyor: "TAG sürücüsü olabilecek taksi emekçileri, daha insani şartlarda çalışarak mesai saatlerini kendileri belirleyebilecekler. Bu sayede hem istihdam artacak hem de vergi kayıpları önlenecek. Ayrıca, sarı taksi imtiyazları korunarak taksi sayısının sabit tutulması durumunda, taksi plakalarının değeri düşmeyecek ve sarı taksi kullanımı azalmayacak."

TAG uygulaması ile paylaşımlı yolculuk deneyimi sunan Martı'nın kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem, ulaşım sorunlarının, bu gibi paylaşımlı yolculuk uygulamaları ile kolayca çözülebileceğini vurguladı. Öktem, şoförlerin günlük olarak kazandıkları parayla başta taksi plakası sahiplerine ve araç galerilere olan borçlarını ödemeleri gerektiğini belirtti. Ancak, bu borçları ödedikten sonra kalan kazançların sürücülerin olması için günde 12-14 saat aralıksız çalışmaları gerektiğini ifade etti. Öktem, bu durumun insani olmadığını ve Martı'nın uygulamasına katılan taksi emekçilerinin daha insani şartlarda çalışarak, mesai saatlerini kendilerinin belirleyebileceklerini, vergilerini şeffaf bir şekilde ödeyebileceklerini söyledi.

Öktem, "Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği"nin Türkiye'de henüz yürürlükte olmasa da, Martı TAG uygulamasının güvenliğin uluslararası yönetmeliklere uygun olarak sağlandığını belirtti. TAG ile yapılan milyonlarca yolculukta tek bir çanta ya da telefon kaybı yaşanmadığını ifade etti. TAG kullanıcılarının güvenliği için yapılan kontrollerin arasında TCKN, ehliyet, ruhsat ve sabıka kaydı gibi detaylı kontroller olduğunu söyledi ve sürücülerin düzenli olarak özçekim yaptıklarını, bu fotoğrafların sistemdeki kayıtlarla karşılaştırıldığını ekledi.

Kaynak: Habertürk

YORUMLAR

  • 0 Yorum