Intel'in Tower S. Ltd'yi satın alımına Çin engeli

Çin, önemli bir ticari varlığı olan şirketleri içeren birleşmelerin, antitröst düzenleyicisi olan Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR) tarafından onaylanmasını şart koşuyor. Intel, Tower Semiconductor Ltd'yi satın alımını içeren 5,4 milyar dolarlık anlaşmayı Çin'in düzenleyici kurumlarının zamanında onay vermemesi nedeniyle feshetti.

Intel'in Tower S. Ltd'yi satın alımına Çin engeli
17 Ağustos 2023 - 11:47
Intel düzenleyici kurumların onayını zamanında alamamasından dolayı Tower Semiconductor Ltd.’yi satın alma girişiminden vazgeçtiğini açıkladı. Satın alma 5,4 milyar dolar değerindeydi.

Çarşamba günü yapılan açıklamada, Intel’in, Tower Semiconductor ile Şubat 2022 anlaşmasını feshetmek için karşılıklı olarak anlaşıldığı belirtildi. İsrailli şirketin satın alınması, Intel CEO’su Pat Gelsinger'in yarı iletken endüstrisinin daha hızlı büyüyen bir bölümüne, Tayvan Semiconductor Manufacturing Co.'nun (TSMC) hakim olduğu dökümhane pazarına girme planının temel taşıydı.

Tower’ın şirketlerin müşteriler için sözleşme bazında çip ürettiği alanda nispeten küçük bir varlığı olsa da Intel’in sahip olmadığı uzmanlığa ve müşterilere sahip.

Satın alma duyurulduğunda Intel anlaşmanın sonuçlanmasının yaklaşık 12 ay süreceğini belirtmişti. Çip devi, Ekim ayı itibarıyla satın almayı sonuçlandırmak için 2023’ün ilk çeyreğini hedeflediğini söylemiş ancak Mart ayında bu tarihin ikinci çeyreğe kayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Son tarih 15 Ağustos'tu
İşlemi tamamlamak için belirlenen son tarih, 15 Ağustos gece yarısıydı. Çin ile ABD arasındaki artan gerilim, ikili ilişkilerde önemli bir sürtüşme alanı olan yarı iletkenleri içeren işlemler başta olmak üzere düzenleyicilerin iznini gerektiren işlemler için onay almayı giderek zorlaştırdı.

Tower, gelir açısından Intel ve TSMC’nin boyutunun çok küçük bir kısmı olsa da Broadcom gibi büyük müşteriler için eski tip üretim teknikleriyle çip imal eden bir şirket olarak öne çıkıyor. Intel’in satın alma ile planı ağındaki tesisler eskidikçe Tower’ın müşterilerine hizmet etmesini sağlamaktı. Bu eski üretim tesisleri elektrikli araçlar gibi pazarlar için pek yeni tür çip üretebilecek yeteneğe sahip.

Yatırımcı tarafındaysa anlaşmanın tamamlanma şansı oldukça az görülüyor. ABD’de işlem gören Tower hisseleri çip hisselerinde yaşanan genel artışa kıyasla bu yıl yüzde 22 geriledi. Şirketin hisseleri Salı günü 33,78 dolardan kapanırken Intel hisse başına 53 dolar teklif etmişti.

Çin'in onay vermediği ilk satın alma değil
Büyük ölçekli küresel satın almalar genellikle büyük pazarlardaki bir dizi düzenleyici kurumun onayını gerektiriyor. Yapılan böylesi bir anlaşmada taraf olan iki şirketin Çin'den yıllık geliri 117 milyon doların üzerinde olması durumunda bu düzenleyici kurumlar tarafından bir antitröst incelemesini gerektiriyor.

Intel-Tower anlaşması Pekin yönetimi tarafından bozulan ilk satın alma değil. 2018 yılında ABD-Çin arasında ticaretle ilgili gerilimin yükseldiği dönemde Qualcomm Hollandalı çip üreticisi NXP Semiconductors'ı 44 milyar dolara satın almak üzere anlaşmış ancak bu satın alma, Çinli otoritelerden onay alamayınca rafa kaldırılmıştı.

Geçtiğimiz yıl ise DuPont elektronik malzeme alanında uzmanlaşan Rogers şirketini 5,2 milyar dolar bedelle satın almak istemiş bu anlaşma da Çinli düzenleyici kurumların onayını alamaması nedeniyle iptal edilmişti.

Kaynak: Bloomberg HT

YORUMLAR

  • 0 Yorum