Nuri N. Dokuzoğlu

Nuri N. Dokuzoğlu


Çift Kanatla "Götür Beni Aya"

31 Ekim 2022 - 06:55

Bir ayağınız Amerika'da bir ayağınız ülkenizde diyelim ya da bir ayağınız Avrupa'da bir ayağınız yine ülkenizde. Veya bir ayağınız dünyada bir diğeri başka gezegenlerde. Düşünüldüğünde kulağa çok hoş geliyordur. Mobilite açısından da bakıldığında herhalde gayet tercih edilebilecek bir yaşam tarzıdır. Bu hedefe ulaşmak ise elbette kolay değildir fakat her şeyin bir yolu, bir formülü varsa bunun da bir yolu ve bir formülü olacaktır. 

Çift kanat varsa her şey mümkündür! 

Bir mesleğim var veya bir zanaat sahibiyim. Meslek ya da zanaatimde uzman olduğumu düşünüyorum. Fakat gelişime açık olmayan bir kültürde yaşıyorsam uzmanlığım, yıllar geçtikçe daha da gelişmesi gerekirken gerek alan körlüğü gerekse kültürün kendi içindeki handikapları yüzünden bulunulan konuma göre yeterli seviyeye ulaşmıyor. Haliyle de motivasyon sağlayacak unsurlar bir bir azalıyor, verimlilik asgari seviyeye düşüyor. 

Alan körlüğü nasıl oluşuyor? 

Bir alanda uzman olan ya da uzman olduğunu düşünen birisinin alanıyla alakalı gerek ar-ge gerekse temel gelişim unsurlarını yine sadece kendi alanında arayarak artırmaya çalışması sonucunda oluşabiliyor. Kişinin çalıştığı alanda ufuk açacak, yeni fikirler oluşturabilecek, kendi alanına yakın ya da uzak alanlara da başvurması, yine o kişinin gelişimini üst seviyeye çıkaracağı gibi başkalarının da ufkunu açacak işler yapmasına vesile olabiliyor. Bunun oluşması için çift kanat töresi iyi bir rehberdir. 

İki ya da daha fazla alanda uzmanlık bir çift kanat anlayışıdır. Bir doktorun sosyal bilimlerde de uzman olması, bir mühendisin ticareti iyi bilmesi, bir öğretmenin tarımda da uzmanlaşması bunlara örnektir. Çift kanat, çözümü imkânsız görünen problemlerin çözüme ulaşmasından tutun da bir işi yaparken en iyisini yapabilmeye varıncaya kadar birçok fayda sağlar. Yine çift kanat, iş yapabilme kabiliyetini artırır mesela ya da sağlam bir özgüven oluşturur. Bu da bereketin ve verimin artmasına, yeni yeni kapıların açılmasına vesile olur. Bu açıyla kişi bireysel anlamda birçok ülke ya da şehirle bağlantılı kaliteli bir hayata sahip olabilirken toplumsal anlamda çift kanat anlayışı ise totalde daha verimli bir hayat imkânı sunar. 

Bu kaliteli açıyı topluma yaymak o kadar da zor değildir diye düşünüyorum. Birilerinin bu açıyı yaymaya öncü olması, cesaretin ve becerinin töreye sadık kalması topluma da bir şekilde sirayet edecektir. Kanatsız kültürden sıyrılabilen, gelişim maksadını yayabilen bir zümrenin çift kanat açısının bizi aya ya da uzaya götürmesi imkânsız değildir.
Nuri N. DOKUZOĞLU 06.09.2022 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum