Nuri N. Dokuzoğlu

Nuri N. Dokuzoğlu


Kuş Serisinin Yaşayan Temsilcileri: Şahinciler

01 Kasım 2022 - 02:04

Orta Anadolu’nun her yanını sarmış, yıllar geçip araç modelleri eskidikçe sayıları azalır diye umarken günbegün sayıları başka eski araç modelleri ile Z kuşağının bir kısmını da içlerine katarak artan nadide topluluktur Şahinler. Birbirlerini tanımadan tanış olabilen, adamını yüz metre öteden tanıyan, özgüveni her daim yüksek, zevkine adeta bir dava şuuru ile bakan da bir ekiptir. Modern Şahincilerden birinin şu sözünü bu duruma referans olarak ekleyelim: “Bu bir özgürlük abi, o araç bence bu coğrafyada o aracı sevenler için özgürlüğün bir işareti.”

“Neden Şahin?” sorusu akla gelebilir. Özellikle şu sebepten bu adamlar Şahin tercih ediyor diyemeyiz belki ama birkaç sebep olabilir. Öncelikle Fiat firmasının Tofaş (Koç) firması ortaklığı ile Türkiye’ye girmesi, Türkiye’de bu serilerin kuş serisi olarak isimlendirilerek üretim yapması (Doğan, Şahin, Kartal) bir sebep olabilir. Birçok dönemde olduğu gibi o dönemde de yerli otomobil vurgusunun yapılması ile halkın bu araçlara olan bağlılığı artmış olabilir. Ayrıca yine dönemin daha pahalı olan Amerikan araçlarına göre Şahin’in daha ucuza satılıyor olması, daha az yakıt yakması ve aracın geniş olması sebepleri ile uzun bir süre devam edecek olan bu araca bağlılık başlamış olabilir. 

Şahinciler, müthiş bir özgüvene sahipler. Şahinci, çelik jant, kesilmiş helezon ve patlak egzozlu Şahin'ine bindiğinde dünyalar onundur. Kendine özgü tarzı ile şahinci tekamülüne ulaşmıştır ve “geri vitesleri” yoktur.  

Çoğu kimse tarafından natural kabul edilmeyen zevkleri vardır. Modifiye bunun başını çeker. Öyle ki dillerine pelesenk olmuş şu söz, onların modifiye tutkularını bize anlatıyor. “Modifiye suç değil yaşam tarzıdır.” Modifiyenin bir sonu yok. Şahinci için bir ya da birden fazla araba parası modifiyeye harcanabilir, mesai sonrası tüm zamanını ya da izin günlerinin tamamını Şahin’in modifiyesine ayırabilir ve bundan hiç gocunmaz. 

Şahinciler için dönebildikleri ve görebildikleri her kavşak bir drift alanıdır. Kavşak alanlarında drift yapılır ve bu yazılı olmayan bir kuraldır. Mahalle sakinlerinin bıkkınlığı, yedikleri trafik cezaları onları bu sevdadan vazgeçirmez. Yaramaz dostlarımızın zevkleri hususunda bir alıntı ise şu şekilde:

“Arabalarından aldıkları haz milyon dolarlık araba sahiplerini kıskandıracak seviyededir.” 

Dünya gerçeğinden uzak, bazılarının saç ve sakallarına verdikleri şekli nasıl verebildiklerini kolay kolay anlayamadığımız, karşıdakinde onun adına utanma hissini uyandırabilirken kendisinin o şekli gururla taşıdığı, kendilerince orijinal tiplemelerdir. Güncel versiyonlarında dövme de göze çarpan unsurlardan. Orta Anadolu’da mahallelerin belli bölgeleri onlarındır ve kolay kolay buna müdahale edilmez. Adeta mahallenin sahibidirler ve sorumluluk onlardadır. Mahalleye sözüm ona ipsiz sapsız kimse giremez ve mahallenin namusunun da koruyucusudurlar. Orta Anadolu’nun bazı futbol takımlarının taraftar gruplarının başını da bunlar çeker. Beyaz Şahinciler, Şahinci denilince akla gelenlerdir. Dolayısıyla diğer Şahinci ya da Doğancılara nazaran bir üstünlükleri olabilir. Zaman zaman kendi kulüpleri vasıtası ile bir araya gelip Şahin gelişmelerinden birbirlerini haberdar ederler. Şahin ya da Doğan sevgileri asla sorgulanamaz. Şahin sevdası kadın sevdasından önce gelir. Bu sevda uğruna ana babasını karşısına alan bile vardır. 

Şahincilerin kendileri ile özdeşleşmiş müzik türleri de vardır. Z kuşağı ve onlara yakın yaş grubunda arabeskle birlikte ağırlıklı olarak rap ve arabesk rap türleri dinlenirken daha ileri yaşta olanlarda baskın müzik türü arabesktir. Ayrıca Ankara havasına da hâkimdirler.   
Birçok grup ya da tiplemede olduğu gibi Şahincilerin de bir jargonu var. Araç teknik terimlerini günlük dile teşbih ederek üst perdeden konuşurlar. Sokak jargonuna hâkimdirler ve o jargona da çoğunlukla başvururlar. Dili normal kullanıyorsanız, aynı dili konuşuyor gibi görünseniz de onlarla aynı sayfada olmanız pek mümkün değildir. Ama kültürü tanımak için o jargondan haberdar olmak önemli. 

Altkültürün yerine göre bir “rengi” olarak bakılabilecek, taraftar anlamında zaman zaman işe yarayabilecek bu grup, Orta Anadolu ve Orta Anadolu kalmayı tercih eden bölgelerin önemli bir gerçeği. Çoğu zaman ardından küfür edilen bu güruh yine Orta Anadolu’yu daha iyi anlamak için de önemli ipuçları veriyor. 
Nuri N. DOKUZOĞLU 03.10.2022 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum