Almanya'da Nisan'da yıllık enflasyon %2,4 oldu

Alman İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, Nisan ayında AB uyumlu öncü enflasyon %2,3'ten %2,4'e yükseldi; çekirdek enflasyon ise %3,3'ten %3'e geriledi.

Almanya'da Nisan'da yıllık enflasyon %2,4 oldu
29 Nisan 2024 - 16:30
Alman İstatistik Ofisi'nin verilerine göre Nisan ayında AB uyumlu öncü enflasyon %2,3'ten %2,4'e yükseldi. Beklenti enflasyonun %2,3 olması yönündeydi. AB uyumlu TÜFE bir önceki aya göre ise %0,6 arttı. Tahmini aşan veri, Avrupa Merkez Bankası'nın %2 olan hedefe ulaşmasının zorlu olacağı sinyalini verdi.

Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon %3'e geriledi, Mart ayında çekirdek enflasyon %3,3 olmuştu. Yarın açıklanacak Euro Bölgesi enflasyonunun ise %2,4 olarak kalması bekleniyor. 2022'de çift haneleri gören enflasyonun düşüşe geçmesiyle Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin Haziran ayında faiz indirimlerine başlaması bekleniyor.

Yarın açıklanacak Euro Bölgesi enflasyonunun ise %2,4 olarak kalması bekleniyor. 2022'de çift haneleri gören enflasyonun düşüşe geçmesiyle Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin Haziran ayında faiz indirimlerine başlaması bekleniyor. Yine bugün açıklanan veriye göre İspanya'da enflasyon %3,4'e yükseldi.

Bloomberg Economics Ekonomisti Martin Ademmer Almanya enflasyonunun enerji maliyetlerindeki artışla yükseldiğini, gelecek aylarda da ulaştırma hizmetlerindeki baz etkisiyle daha da yükselebileceğini söyledi. Ülkede iş dünyası beklentileri ise iyileşti ve özellikle hizmet sektörü aktivitesi toparlandı.

Kaynak: Bloomberg HT

YORUMLAR

  • 0 Yorum