IMF: "İtalya ve Fransa kemer sıkmalı"

Uluslararası Para Fonu (IMF), İtalya ve Fransa'ya daha sıkı "kemer sıkma" politikasına geçmelerini, Almanya'ya ise büyümeyi hızlandırmak için harcamalarını artırmasını tavsiye etti.

IMF: "İtalya ve Fransa kemer sıkmalı"
20 Nisan 2024 - 14:35
Dünyanın dört bir yanından gelen maliye bakanları, maliye politikasından küresel büyümeye ve yoksul ülkelere yardıma kadar çeşitli konularda Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası uzmanlarını dinlemek üzere bu hafta Washington'da bir araya geldi. IMF, toplantıda sunduğu Avrupa için görünüm raporunda İtalya ve Fransa'nın borçlarını kontrol altında tutmak için harcamalarını planladıklarından daha hızlı kısmaları gerektiğini belirtti. Almanya içinse büyümeyi canlandırmak için harcamaları arttırması tavsiyesinde bulundu.

IMF, Avrupa Görünüm raporunda Avrupa'nın üç büyük ekonomisi için tavsiyelerde bulundu. Bu hafta başında IMF, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya için büyüme tahminlerini düşürmüştü. IMF, Almanya'nın bütçe açığını GSYH'sinin %0,35'i ile sınırlayan borç frenini %1,35'e çıkarabileceğini ve borç/GSYH oranını azaltabileceğini tahmin ediyor. Almanya en yüksek nota sahip tek büyük Avrupa ülkesi, ancak on yıllardır Rusya'dan gelen ucuz yakıt ve Çin ile yakın ilişkilere dayanan ekonomik modeli son jeopolitik gerilimlerle sorgulanır hale geldi.

Uluslararası Para Fonu, İtalya ve Fransa'ya bütçe açığını azaltması için kemer sıkma tavsiyelerinde bulunuyor. IMF'nin Avrupa direktörü Alfred Kammer, İtalya hükümetinin, yerel olarak ev tadilatları için verilen ve önümüzdeki yılın sonuna kadar kademeli olarak kaldırılacak olan "Superbonus" teşvikinin "verimsiz" olduğu ve durdurulması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan, IMF Fransa ve İtalya için bütçe açıklarını ne kadar azaltmaları gerektiği belirtilmedi. Fon, İtalya için bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) %4,3'ü, gelecek yıl %3,7'si ve 2026'da %3,0'ü oranında bütçe açığı bekliyor. 

İtalya Maliye Bakanı ise bunun büyük ölçüde Avrupa Birliği'nin yeni bütçe kurallarına bağlı olacağını ifade ediyor. Yüksek borcu nedeniyle 2011-2012 borç krizinin merkez üssü olan İtalya, bütçe açığını sürekli olarak aşması nedeniyle bu yıl Avrupa Komisyonu tarafından disiplin sürecine tabi tutulacak. 

Fransa geçen hafta bütçe açığı tahminini GSYH'nin %5,1'ine yükseltti ve bütçe kesintileri için 10 milyar € daha talep edeceğini açıkladı. Kammer, Fransa'nın da Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinin ardından başlattığı enerji sübvansiyonlarından kurtularak "önemli bir kazanç" elde edebileceğine dikkat çekti.

Paris, hayat pahalılığı sübvansiyonlarının birçoğunu aşamalı olarak kaldırdı. Ancak elektrik fiyatlarını sınırlamak için kullanılan elektrik faturalarındaki vergi indirimi yalnızca kısmen kaldırıldı. Bu sübvansiyon Şubat 2025'te tamamen kaldırılacak. Fransa geleneksel olarak daha güvenli bir ülke olarak görülmekle birlikte, son on yılda borcunun GSYH'ye oranının giderek artması nedeniyle kredi notu AA eksiye düşmüştü.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum