WSJ: "Z kuşağı, istikrar ve normalliğin peşinde"

Wall Street Journal'e göre, ABD'de Z kuşağının en çok istediği şeyler istikrar ve normallik. Handshake'in anketi, yeni mezunların %85'inin en çok önemsediği şeyin istikrar olduğunu gösteriyor. Z kuşağı, yapay zekanın ulaştığı seviyeyle kendileri için bir iş alanının kalmayacağını düşünüyor ve şimdiden tükenmişlik sorunlarıyla uğraşıyor.

WSJ: "Z kuşağı, istikrar ve normalliğin peşinde"
24 Mart 2023 - 14:50
Tükenmişlik bir süredir iş hayatında önemli bir sorun teşkil ediyor ancak Z kuşağının ilk problemi tükenmişlik ve istikrarsız olan çalışma hayatları. Wall Street Journal, iş ararken yüksek maaş ve sosyal hak isteyen gençlerin öncelikli hedefinin istikrar olduğuna değiniyor. Kısa bir süre önce, bir işletme okulunda iletişim dersi veren arkadaşı tarafından sınıfa konuşmacı olarak çağırılan Wall Street Journal yazarı Suzy Welch, öğrencilere aynen ondan istenildiği gibi sadece kariyerinden bahsetti. Welch, WSJ'ye yazdığı yazısında iş piyasasına girmek üzere olan öğrencilerle ilgili olabilecek tüm noktalara değindiğini söyledi.

Yazar konuşma sonunda ona yöneltilen ilk sorunun "Çok uzun bir kariyeriniz oldu. Lütfen bize tükenmişlikten nasıl kaçındığınızı anlatır mısınız? Mesela, kişisel bakım için ne yapıyorsunuz?" olduğunu söyledi. Suzy Welch, bu soruya verecek tatmin edici bir cevabı olmadığını fakat çalışmanın zor olsa bile yapılması gereken bir şey olduğunu düşünen nesilden olduğuna değindi. Zamanında zorluklar olsa bile üstesinden gelindiğini savunan Welch, "Tükenmişlik bir seçenek değildi. Öz bakım, emekli olduğunuzda yaptığınız şeydi." ifadelerini kullandı.

Bu ayın başlarında, Z kuşağı için bir istihdam sitesi olan Handshake'in bin 800 yeni mezuna gelecekteki işverenlerinden en çok ne istedikleri soruluyor ve %85 istikrar cevabını veriyor. Yüksek maaş ve sosyal haklar da üst sıralarda yer alıyor, ancak Welch'in tahminine göre her ikisi de aynı şeyin göstergesi. Öte yandan hızlı büyüyen bir şirket arzusu oranların sadece %29'unu aldı.

New York Üniversitesi işletme fakültesindeki öğrencilerinin, kendilerini bekleyen olası Covid sonrası resesyon öncesi iş piyasası hakkındaki endişelerini sık sık dile getirdiğine değinen yazar, Accenture tarafından kısa süre önce yayınlanan bir mega trend raporunun bu dönemi permakriz olarak adlandırdığını söyledi: "Permakriz kelimesi uzun süren istikrarsızlık ve güvensizlik dönemi anlamına geliyor."

Öğrencilerinin çoğunun kendilerini tahammülsüz hissettiklerini söyleyen Welch, bir öğrencisinin ona "Dünyanın fırsatlarla dolu olduğunu duyuyorsunuz. Sonra bir bakıyorsunuz her yerde işten çıkarmalar var ve herkes yapay zekanın hepimizi modası geçmiş hale getireceğini söylüyor." dediğini ifade etti. Öğrenciler küresel ısınma ve nükleer savaş tehditlerinden bahsetmek yerine, tüm bunların durağanlığından ve belirsizliğinden kaçmak için yorganının altına girmeyi dilediği günler olduğunu söyledi.

Z kuşağı, istikrarı birdenbire bu kadar anlamlı kılmayı başaran bir kuşak olabilir. Bugünlerde çocuklar sadece normal olmak istiyor olabilir mi? Başarı, artık yerleşik bir şirkette düzenli bir iş için çabalamak olarak tanımlanmaya başlıyor olabilir mi? Fortune 50'de yer alan bir CEO çalışanlarıyla yaşadığı deneyimlerden bahsederken, "Zamanımın yarısını terapi yaparak, insanları neşelendirerek, onları harekete geçirerek geçiriyorum." dedi. Çeşitlendirilmiş küresel bir şirketin CEO'su da yakın tarihli bir konferanstan sonra aynı şeyi söyledi. İnsanları haftada beş gün ofise geri döndürmekten vazgeçmiş olsa da, uzaktan çalışmanın liderlik katılımına duyulan özlemi neredeyse hiç azaltmadığını belirtti. 

O halde, istikrarı bu kadar hararetle arayan mevcut ve gelecekteki çalışanlara verilecek mesaj ne olabilir? Dik durun gibi bir şey denmez. İnsanlar acı çekiyor. Anlayışa ihtiyaçları var. Verilecek yanıt, tükenmişlikle mücadele ve kişisel bakım tavsiyesi isteyen öğrenciye verilen yanıt gibi de olmamalı. Welch'e göre daha sert olan gerçeklerden biri de aileniz sizin için çabalamış olsa da, bırakın normal bir hayatı, hiç kimse mükemmel bir hayata sahip olamaz.

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum