Nuri N. Dokuzoğlu

Nuri N. Dokuzoğlu


Doğru Park, Doğru Hayat

18 Kasım 2021 - 08:48

Ayrıntılar, küçük olaylar, basit görünen durumlar yaşadığımız hayat boyunca, gördüğümüz geçirdiğimiz her alanda, farkında olsak da olmasak da, istesek de istemesek de karşımıza çıkıp bizim çoğu zaman es geçmemize karşılık ciddi bir gösterge olmaya devam edecek.

Biraz uzun oldu cümle, farkındayım. Sebebi, ayrıntının, küçük dokunuşların, küçük olayların, basit gördüğümüz durumların önemi belki daha iyi idrak edilir niyazıdır. Dünya, hayat, şehirler, insanlar eskiye nazaran çok değişti, değişmeye de devam ediyor. Bu saydığımız şeyler ne kadar değişirse değişsin, bazı kıstaslar, durumlar, anlayışlar vardır ki onlar kolay kolay değişmiyor.

Günlük hayatta fazlasıyla kullandığımız arabaları örnek alalım. Bundan on yıl öncesine göre araçların modelleri, özellikleri, motor sistemi vs. birçok şey değişti. Ama bizim on yıl öncesine göre araçları park etme alışkanlığımız maalesef ki pek değişmedi. Yani yanlış ya da düzensiz park etme şekli hâla devam ediyor.

Araba husunda genellikle en iyisini, en yenisini hedefleyen bizler, her yeni olanla birlikte, kendimizi de yenilemeyi galiba pek gerekli görmedik. Çünkü aslolan, o çok para verdiğimiz aracımızı koyacak bir yer bulmak yani onu park etmek. Diğer çok para verip de park edecek olan vatandaşımızın hali pek önemli olmuyor. O araç, bizim için çok önemli olduğu için, hesap edip de diğer başka araçların park edeceği şekilde koymaya çalışmak görüntü itibariyle çok önemli değil.

Evet, bu bir ayrıntıdır. Aslında koskoca bir gerçek ama ayıntıdır. Kişi, bindiği aracın kalitesi ile o kalitenin nasıl oluştuğu ve aynı kalitenin bunu park etme şekliyle bir bağlantısının olabileceğini pek düşünmez. Aynı kişi, o aracı üreten kafanın ayrıntıya nasıl önem verdiğini, hem aracı üretirken hem de o aracı kullanırken birçok ince hususa nasıl dikkat ettiğini de düşünmez. Belki, Allah muhafaza, bir kaza yaparsa o zaman birşeylere dikkat etmek zorunda kalır.

Kullandığımız eşyaların üretim şekli, kalitesi, onu üreten zihnin göstergesidir. Yani o eşya üzerinden birçok okuma yapılabilir. Tıpkı yanlış park ile yapılabilecek geniş çaplı bir okuma gibi... Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, o aracın park şekli ile park eden kişinin hayatı, yaşantısı ve kalitesi birbiriyle paralel. Muhtemeldir ki, o kişi, gündelik yaşayan, yüksek hedefleri olmayan, sıradan bir vatandaş... Başka bir gerçek ise, nasıl ki yanlış park etmenin cezası var, bencil ve yanlış bir yaşantının da cezası olacaktır.

Nuri N. DOKUZOĞLU 31.12.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum