Nuri N. Dokuzoğlu

Nuri N. Dokuzoğlu


Gençler, Din ve Sorular

18 Kasım 2021 - 08:45

Din ile alakalı soru ve sorunlar hemen hemen herkesin karşılaştığı bir durumdur. Bu durum, günümüzde de yaygın olarak varlığını devam ettirmektedir.

Din ile alakalı sorular, eskiye nazaran daha çok soruluyor diye düşünüyorum. Bunun ciddiyeti yine eskiye nazaran ne oranda o durum tartışılır. Çünkü özellikle yeni neslin bu konuda daha cesur olduğunu söylemekte fayda var. Daha cesur oldukları gibi, içlerinden bir kısmı daha çok irdeliyor din konusunu. Bir kısmı da işi mizaha dökmüş kısmen de olsa olaya renklilik katıyorlar.

Haliyle işin rengi değişmeye başlıyor. Önceden karşılaşılan sorular genellikle ilmihal boyutunu geçmez iken şimdi farklı boyutlara ulaştı. Bunda teknoloji, internet gibi faktörlerin doğrudan etkili olduğunu söylemek mümkün. Bu sorular artık, kainat, evren, Tanrı’nın varlığı, dinin hakikati gibi konuları kapsamaya başladı. Bahsi geçen konular rahatça konuşulurken sorular ise daha cesurca sorulmaya başladı.

Açıkçası bu sevinilecek bir durum. Burada herhangi bir sorun yok. Asıl sorun, verilen cevaplarda ve bu cevapları veren kişi ve kurumlarda. Kendini yenilemeyen bir kafanın, bu konularla alakalı sorular karşısında afalladığına şahit olabiliriz. Çünkü birçok konuda olduğu gibi din konusunda da sürekli yenilik söz konusudur. Günümüz fukahası ise bu tür değişim ve gelişmelere nasıl çözüm üretiyor tartışılır. Ama şöyle bir gerçek var ki, basit bir akılla hayatını devam ettiren kişilerin din konusunda hakim konumda olması, aklı çalışan insanları dinden soğutabilmektedir. Bir de tarihi çok eskiye dayanan felsefe - din tartışmasının halen devam ediyor oluşu sorunların fitilini ateşleyen başka bir durumdur.

Günümüz gençleri ise, çoğunlukla bu konuları daha kolay idrak edebilmekte ve yetersizlikleri çok rahat irdeleyebilmektedir. Yani eskiden olduğu gibi din konusunda insanları yine (sözde) dini kurallar ile korkutarak susturamıyorsunuz. O zaman çözüm; gerçeklerle yüzleşme, konu hakkında ehil ve bilgin kimse ve de zümreleri ön plana çıkarmada, insanların hem dini, hem diğer konularda bu kadar sık boğaz etmeyi bırakmakta yatıyor. Ama bunu mevcutlarla değil, yeni bir anlayış ve kodlara sahip kişilerle yapmak elzemdir. Çünkü mevcutlarda bir çözüm olsaydı zaten bu konumda olunmazdı.

Nuri N. DOKUZOĞLU 25.09.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum