Nuri N. Dokuzoğlu

Nuri N. Dokuzoğlu


İyi Nedir Nasıl İyi Olunur

18 Kasım 2021 - 07:53

İyi olmak, iyi bir birey olmak bir çok insanın amacıdır. Bunun da elbette ki bazı kriterleri mevcut.

“İyi olmak nedir?” sorusu önemli. Sorunun doğru sorulması doğru cevabı getirir. “İyi” kriterimizi, “kişide insana has tüm olumlu ve güzel şeylerin az ya da çok bulunması” şeklinde belirlersek zannımca önemli bir ayrım olur.

İnsanın yaratılışı gereği birtakım noksanlıkları vardır. Dolayısıyla her şeyi tam manasıyla ve de eksiksiz yapması beklenemez. Bu, mükemmeliyetçi olmayacağımız anlamına da gelmez. Ama bir çok kişinin bildiği bir kriter var ki, o kriter bir insanda olduğu zaman mevcut kişinin yukarıda verdiğimiz “iyi” tanımına uygun olmaması pek mümkün gözükmüyor.

Bahsettiğimiz kriter, gayet sade, kolay anlatılır ve anlaşılır bir kriter: “Kalabalıkta yapmaktan çekindiğin şeyi, yalnızken de yapma.” Düşünsenize; kalabalıkta dikkat ettiğimiz ne varsa yalnız başımıza kaldığımızda da aynı hassasiyetle devam ettiriyoruz. Buna dinde “ihlas” deniyor. İçi dışı bir olup, Allah’ın varlığını her an her yerde hissedebilme yetisi. Yani nefsi anlamda birçok saldırıya kapalı olup, irili ufaklı her mücadeleye hazır olma durumu.

Bu halin, duygudurum kontrolü ile bağlantısı olduğunu düşünüyorum. Çünkü, nefsi manada çoğu saldırılara kapalı olan birinin duygudurum kontrolü noktasında basit sorunlar yaşaması beklenemez. Yani nerede, ne zaman ve nasıl davranacağını bilen bir kişinin, bahsimizde geçtiği şekliyle bir özelliğe de sahipse, onu, herhangi bir duygusal durum kolay kolay yıkamaz. Buradan yola çıkarak diyorum ki, “İyiler mutlaka kazanır.”

Nuri N. DOKUZOĞLU 14.09.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum