Nuri N. Dokuzoğlu

Nuri N. Dokuzoğlu


Kişisel Projem, Hayat Meselem

18 Kasım 2021 - 08:59

Üretim esaslı bakmak ve ona göre yaşayıp hayatımızı o yönde geliştirmek, ortalamaya göre bir farklılıktır ve farkındalık nişanesidir. Bunun bireysel anlamda en makulü ise kişisel bir proje ile mümkün gözükmektedir.

Zaman akıp gitmekte. Her geçen gün ölüme, her şeyin yeniden başlayacağı zamana yaklaşıyoruz. Zaman dediğimiz kavramı gereğinden fazla sınırlandırdığımız için belki de gerekli verimi sağlayamıyoruz. Çünkü anı yaşamak, o anın adamı (ibnü’l vakt) olmak, zamanla olan ilişkimizle bağlantılıdır. Bu aşamada hayatımızı yeniden sorgulayıp, zamana nasıl bakmamız gerektiğini ve onu nasıl kullandığımızı ve de bu zamana kadar neler ürettiğimizi yeniden gözden geçirmek gerek.

Kişisel proje mantığı, bu kabaca anlattıklarımızı hatta daha fazlasını sağlıyor aslında bize. Kişisel proje demek, her an yeni bir şey ortaya koymaya çalışmak, zamanı yani o anı en iyi şekilde değerlendirmek, iki günü eşit olmamak, kendine ve etrafındakilere maksimum fayda sağlamak demek. Kişisel proje, uzman olmak demek. Herhangi bir alanda uzman bir kişi olduğu zaman o konuda uzman olan kişiye bakışımızı düşünelim. Şahsen ben herhangi bir alanda uzman olduğu kanaatine vardığım bir kişiyi özenle dinler ve takip ederim. Çünkü bana maksimum fayda sağlıyordur. Aynı kişi, onun alanında bir araştırma yapacağımda ya da örnek göstereceğimde yine öncelikli referansım olacaktır. Çünkü olması gereken budur.

İşte kişisel proje tam olarak önce bir alanda uzman ve o alanda parmakla gösterilen bir kişi olmanın temelidir. Hele ki vasatlığın bu denli yaygın olduğu toplumumuzda kişisel proje daha bir kıymet kazanıyor. Zaman tanzimi noktasında da kişiye çok şey kazandıracağı aşikar. Ki zaten İslam anlayışında da sürekli aktif olmak, “Yorulduğun zaman başka bir işe koyul.” şiarını benimsemek temel vazife iken bu durumu kişisel proje ile perçinlemek ve dahi taçlandırmak önemlidir. Bu nedenledir ki; kişisel proje, hayat meselesidir.

Nuri N. DOKUZOĞLU 10.07.2019 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum