Nuri N. Dokuzoğlu

Nuri N. Dokuzoğlu


Zor mudur Yaşamak?

18 Kasım 2021 - 08:51

Yakın zamanda bir tanıdığım aynı sebepten birkaç tane trafik cezası aldı. Haliyle onun adına bu durum can sıkıntısına ve bir miktar maddi kayba neden oldu. Ceza sebebi ise emniyet kemerini takmamasıydı.

Yaşanılan bu olaydan sonra küçük bir yolculuk yaptık. Yaşadığı bu durumu bildiğimden bir değişiklik olup olmadığını görmek istedim. Arabaya bindik ve daha aracı çalıştırmadan emniyet kemerini taktı. Açıkçası sevindim bu duruma. Ama bir yandan da ceza olayını düşününce emniyet kemerini takmayı öğrenme biçimi beni rahatsız etti. Çünküsü malum. Yapılması gereken bir fiilin - ki bu, yapılmaması halinde hayatta kalmama riskini taşıyan bir fiil - bu kadar kayıptan sonra öğreniliyor olması herhalde birçoğumuzu rahatsız eder. Bu yüzden, zaten yapmamız gereken bir fiil için birilerinin bizi zorlamasına ya da herhangi bir kayıp yaşanmasına gerek yoktur diye düşünüyorum. Çünkü, bir şeyi, bu ve benzeri durumlarda, sıradan bir insan öğrenir. O zaman sıradan olmamak, bir şeyi öğrenmek için kuralların olmasına gerek olmaksızın öğrenmek, var olan kuralları da ideal yaşamın bir parçası görüp o kurallara riayet etmekte fayda vardır.

Almazlık kavramından defalarca bahsettik ve bahsetmeye de devam edeceğiz. Nitekim almaz, herhangi bir durumda verilmesi en çok zarar oluşturacak kararları verebiliyor. Bu, karar aşamasında olduğu gibi herhangi bir şeyi yaparken ya da öğrenirken de değişmiyor. İdeal yaşama sahip olmak için bu durumları külfet olarak görmemek, klas bir duruşla bu tarzı hayatımızın her alanına aksettirmek, elden geldiğince bu yaşam biçimini yaymaya çalışmak hepimizin hayatını kolaylaştıracaktır.

"Herkese bunu öğretebilir miyiz?" sorusu akla gelmiş olabilir. Bu tabii ki mümkün değildir ve gereği de yoktur. Birileri ceza yiyerek, sorun yaşayarak, acı çekerek bir şeyler öğrenecek. Kimisi bütün bu yaşadıklarına rağmen öğrenmemeye, hayatta hep aynı yerde kalmaya devam edecek. Kimisi ise yaşadığı her olaydan dersler alarak bir üst kimliğe ulaşacak ve o kimliğin standartlarını yükseltmek için hep mücadele verecek. Doğru ve ideal olanın bu seçeneklerden hangisi olduğu aşikar. Doğru seçeneğe ulaşmak içinse klas duruş şart. Klas duruş ise birbirini, emniyet kemerini takmaktan tutun da hayatının her alanında daha iyisi olmak için sürekli kontrol eden, destekleyen, yeri geldiğinde eleştiren kişilerin bir araya gelmesi ile kolay ve anlamlı olacaktır.

Nuri N. DOKUZOĞLU 21.04.2019 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum