Alper A. İlerigel

Alper A. İlerigel


İnsiyatif Alma Vs Niyet Okuma

18 Kasım 2021 - 03:53

Bir çocuktan marketten insiyatif almasını isteyebilir miydiniz?

Kültürler, yıllar uğrunda oluşturdukları birikimlerini yine yılların eskitemediği alışkanlılarıyla yüceltir ve bir toplum yapısı oluştururlar. Bu dinamik platformda tarih, kültürün akıl seviyesine göre akış gösterir. Nice tarihlerin tekerrür etmesine karşı kıskanılacak bir tarih yazımında toplumu oluşturan insanlar ya insiyatif alarak ya da niyet okuyarak bu durumu olumlu ya da olumsuz bir yöne götürürler.

Tarih, olumlu ya da olumsuz ayırımında ve özellikle de önemli duruşlar karşısında alınan kararlar ile şekillenir. Öyle ki modern dönemde tarihin tozlu raflarında yerini almış insan kavramını “Üstün İnsan”a dönüştürmek için yeni teknolojiler üretim aşamasına yaklaşmakta. Geçmişte hayali kurulmuş, yıllarca kurgulanmış, montajlanmış ve seri üretime geçmek için hazırlıklarını ve enerjilerini bu düzlem üzerinde yoğunlaştırmış insanoğlunun kıskandığı gelişmelere göre, etki ve üretim konusuyla iştigal olmayanlar için insiyatif, alınması gereken, sahip olunası haller içerisinde bulunmamaktadır. Hatta hal bile kalmamıştır. Hali vakti yerinde olmaktan uzak bu insanların hal ve zaman arasındaki bağlantıyı fark etmediklerinden işlerinin rast gitmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Haliyle insiyatif pratiği olmayanların da bir üst levele geçmeleri beklenemez.

Öyle ki Nietzche’nin “Übermensch” kavramı, Amerikalıların “Superior Man” kavramı, eskatolojik bir düşünce olan “Transhumanizm” kavramı, modern dönemin “İnsan 2.0” kavramı aslında insanların kendi kültürleri içinde oluşturmak istedikleri, model alınmasını hayal ettikleri, kendi toplumları üzerinde bir idol olmasını arzuladıkları kavramlardandır. Toplumların önemle üzerinde durduğu bu kavramların oluşum sürecinde pekala insiyatif terimini bulabileceğizdir. Lakin Orta Mordor kabilesinde bu terim yerini niyet okumaya çevirince haliyle de Orta Mordorluğun hakkı üzerinde söz sahibi olacaktır. Hareket kabiliyetinize göre önünüzü kesecek, kaderinizi manipüle edecek bu kesişlerin nice imparatorluklar kaybettirecek potansiyele sahip olduğunu görmek hiç de zor olmamalı. Ki bu toplumlarda niyet okumak için pratikte insanların bir işle uğraşmasına bile gerek yoktur. Mantık çerçevesi içerisinde yargıdan bağımsız konuşulan konularda dahi üstün niyet okuma yüzünden işler ters gider ve şeytan pabucu üzerinde saygıyla eğilir.

Orta Mordor içinde çocuğunu markete insiyatif alması için gönderen bir babanın insiyatif üzerinde cirit attıracak çocuk yetiştirme gayesinde ilk olarak niyet okumadan uzak durması, tıpkı akıl üzere yaşayanların akıllarını kullanmalarındaki farziyete benzemektedir. Çünkü gömleğin düğmesini iliklerken sıraya göre gidilmezse zamandan, enerjiden ve akıldan israfa bir yol açılır. Ki bu yol nereye gider babam?

Çocuk markete giderken ne kadar babasının isteğiyle insiyatif alma yükümlülüğünde olsa da gömlek düğmelerini doğru bir tespit ile birleştirme görevini kendi oluşturduğu fikir ve hayal düzlemindeki doğru okuma sayesinde pratiğe dökebilir. Öyle ki çocuk bir evrendir, market ise küçük bir kozmostan ibarettir. Çocuğun insiyatif alma konusunda becerisini geliştirmek için, çocuğa marketten insiyatif aldırmak güzel bir başlangıç noktasıdır.

İdeal İnsan kavramlarından ayrı bir yeri olan “Büyük Aile” fikriyatının özelde yani fertler üzerindeki hali ise “Üstün İnsan” kavramıdır. Doğru okuyan, doğru iş yapan, yalandan ve yalan mekanlardan uzak olanlar geleceklerini şanlı tarih yapmak için insiyatif alır, ortaya insiyatif koyarlar. Üstün İnsan memleket üzerinde evlat statüsündedir ve en güzel insiyatifi o alır.

Alper A. İLERİGEL 15.06.2020 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum