Alper A. İlerigel

Alper A. İlerigel


Tadları Kaçıran Plan

18 Kasım 2021 - 03:49

Okurken tadınızın kaçmaması içler acısı bir durum. Eğer bu hal sizde de varsa onu hemen terk edin! Kaçacağınız yeri belirlemeden kaçın. Perçeminizden tutulmuşcasına kaçın! Kaçın kaçabildiğiniz kadar. Hem almazlardan hem de bu halinizden. Kaderinizi değiştirin, geçecek zamanla oyalanmayın. Bu bir kahramanlık tiyatrosu değildir, akıl artırma serüvenidir. İllaki kovalanacaksınız. Çünkü kaçış tarzınız da imtihanınızın bir parçası. Belki planlı olsaydı siz de planın bir parçası olur ve rahatsız olmazdınız. Fakat burada plan sizsiniz ve size sunulan kanallardan başka bir medeniyete kaçmak için raydan çıkın.

Joker karakteri sevdiğimiz bir ağabeyimizdi. Her şey plana uygun hareket ettiğinde kimsenin paniklemediğinden bahsetmişti. Hatta planın korkunç olması bile mühim değildi. Kaosu isteyen yok tabii. Sevilmeyen gavurları övecek de değiliz. E ahlakını da almıyoruz. Sadece bakış açılarından yola çıkıyoruz.

Mümkünler dünyasındayız. Aklını kullananların pislik yağmurlarına maruz kalmayacağını zaten biliyoruz.* Geriye de yek vücut plan haline bürünmek kalıyor. Bu planın batıdaki hali “The Element of Surprise” şeklinde tabir ediliyor. Orta dünyalılarda ise bu tabir bulunmadığı için "Kurtarıcı" kavramına sarılıyorlar. Yanlıştır, doğrudur, o polemik bize düşmez. Fakat hala bekledikleri doğrudur.

Yukarıdaki tabiri bu yazı için (şimdilik) “stratejik avantajlı unsur” şeklinde kullanıyorum. Bu, görünmeyenin arkasındakini görmenin melekeye dönüşmesinde en etkili yoldur. Planın bir parçası olmamak için gerekli akıl artırımı, kültür gelişimi ve fıtrat devrimi, bu işin ilk basamağının bir tık üstüdür.

Stratejik avantajlı unsur için ilk önce kaçmak gerekir. Aklen ve fıtraten uzaklaşmak... Aslında Joker bunun bir örneğidir. Farkındalık penceresinden bakınca hiç de zor olmadığını göreceksiniz. Mesela başkasının yararını düşünmeyi deneyin. Mesela birinin sorumluluğunu almamak için “Bir şey olsa, başıma kalır.” düşüncesinden kaçın. Bu ve bu gibi düşüncelerin var olması artık sizi rahatsız etmeli. Biri bu haldeyken artık tadınız kaçmalı. Kaçmalısınız.

*Yunus-100 

Alper A. İLERİGEL 25.01.2020 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum