Alper A. İlerigel

Alper A. İlerigel


Taş Kömürü

25 Kasım 2022 - 00:01

Taş kömürü yatakları Türkiye'nin önemli maden kaynaklarından biridir. Elektrik üretimi, demir çelik ve çimento imalatı ve ısınmada kullanılan taş kömürü ülkemizde büyük bir havzaya sahip. Taş kömürü sahip olduğu yüksek kalorisi sayesinde linyit kömüre nazaran daha fazla ısı yayar ve oldukça kalitelidir. Taş kömürü yine kalorisi nedeniyle kendi içerisinde kullanım alanlarına uygun olacak şekilde ayrılmıştır. Demir çelik fabrikasında kullanılacak kömür ile bir evde kullanılacak taş kömürü aynı olamaz.

Özellikle evde kullanılacak taş kömürü için tuğlalı sobalar kullanılması gerekmektedir. Anadolu’nun çoğu yerinde sac kovalı kömür sobaları kullanılmaktadır. Taş kömürü ise sahip olduğu yüksek kalorisi nedeniyle klasik sac sobaları pekâlâ eritebilir. Eğer ısınmada taş kömürü kullanılacaksa haznesi ateş tuğlasından yapılmış sobalar tercih edilmelidir.

Taş kömürü, çevreyi linyit kömüre göre daha fazla kirleten, çevreye zarar veren bir kömür çeşididir. Özellikle yanmış veya yanma özelliği bitmiş bir taş kömürü linyit kömür gibi kül haline gelmez, bir nevi toprak benzeri bir forma dönüşür. Kaliteli bir taş kömürü toz halinde olsa bile yüksek kalorisi sayesinde yanarken sertleşir ve partiküller birbirine yapışır. Ortaya sert bir tabaka çıkar ve dışarıdan bakıldığında bir taş parçası olarak görülse de kalan kömür bir demir çubukla kırılırsa yanmaya devam eder.
Alper A. İLERİGEL

YORUMLAR

  • 0 Yorum