AP, Yeni Göç ve İltica Paktı'nı kabul etti

Avrupa Parlamentosu (AP), sığınmacılar konusunda yükün tüm Avrupa Birliği ülkelerine eşit dağıtılması ve sınır güvenliğinin artırılması hedefiyle Yeni Göç ve İltica Paktı'nı kabul etti.

AP, Yeni Göç ve İltica Paktı'nı kabul etti
10 Nisan 2024 - 23:52
Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nin sığınma ve göç politikalarına ilişkin geniş kapsamlı reform tasarısını onayladı. Parlamento, mülteciler konusunda birlik üyeleri arasındaki koordinasyonu artırması, iş yükünün paylaştırılması ve sınır güvenliğinin artırılmasını hedefleyen tasarıyı 270'e karşı 300 oyla kabul etti.

Sağ ve sol kanattan gelen muhalif sesler nedeniyle oylama öncesi belirsizlik hakim olsa da Çarşamba günü öğleden sonra tasarı, az bir oy farkıyla kabul edildi. Parlamentoda onaylanan ve Yeni Göç ve İltica Paktı olarak adlandırılan anlaşma için son adım, ay sonunda üye devletlerden yakılacak yeşil ışık. 

Anlaşma, sığınmacıların kabulü ve yeniden yerleştirilmesi sürecini yönetmek için ortak ve öngörülebilir kurallar belirliyor. Avrupa Birliği, 2015-2016 göç krizinden bu yana sığınmacılara ilişkin birlik düzeyinde ortak bir politika oluşturamamıştı ve bu mesele siyasi bir gerilim kaynağı olmaya devam ediyordu. 

İlk olarak Eylül 2020'de açıklanan reform, sığınmacıların belirlenmesi, yeniden yerleştirilmeleri ve sınır prosedürlerinin hızlandırılması gibi, göç yönetiminin tüm unsurlarını bir araya getiriyor. Reformla gelen başlıca yenilik, büyüklükleri ve konumları ne olursa olsun tüm Avrupa Birliği ülkelerinin, Güney Avrupa ülkeleri üzerindeki baskının hafifletilmesine katkıda bulunmasını sağlayacak "zorunlu dayanışma" sistemi. 

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, 20 Aralık'ta 3 yıl süren uzun müzakerelerin ardından göç politikasını reforme etmek üzere anlaşmaya varmıştı. AP, bu uzlaşmayı Çarşamba günü, muhalefet nedeniyle başlangıçta beklenenden daha az bir farkla da olsa onayladı. Tasarı ortalama 300 lehte ve 270 aleyhte oy aldı.

Reformun beklentileri karşılayıp karşılamadığı sorusunun yanıtlanması zaman alacak zira yasaların tam olarak yürürlüğe girmesi yaklaşık 2 yıl sürecek. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, reformun sınır güvenliğini artıracağını, iltica prosedürlerini hızlandıracağını ve kötü niyetli uygulamaları engelleyeceğini söyledi.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum