Fransa'da kurbağa ithalatı için denetim çağrısı

Hayvan hakları savunucuları, veterinerler ve araştırmacıların yer aldığı 557 kişinin imzasını taşıyan mektupta, AB'nin yıllık ortalama 4 bin 70 ton kurbağa satın aldığı, bunların en az 3 bin tonunun Fransa'ya ait ve söz konusu kurbağaların büyük kısmının Türkiye, Endonezya, Arnavutluk ve Vietnam'dan ithal edildiği belirtildi.

Fransa'da kurbağa ithalatı için denetim çağrısı
10 Mart 2024 - 00:33
Fransa'da bilim insanları, hekimler ve hayvan hakları aktivistleri, kurbağa ithalatının denetim altına alınmasını istedi. Fransız çevre grubu Robin des bois ve Alman yaban hayatı koruma örgütü Pro Wildlife'in 6 Mart'ta yayımladığı mektupta, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a denetimsiz kurbağa ithalatını durdurma çağrısı yapıldı.

Aralarında hayvan hakları savunucuları, veterinerler ve araştırmacıların yer aldığı 557 kişinin imzasını taşıyan mektupta, Avrupa Birliği'nin (AB) yılda 80 ila 200 milyon kurbağa ithal ettiğine ve bunların çoğunu Fransa'nın satın aldığına dikkat çekildi.

Dünya sokaklarında yaşayan veya yaşayamayan hayvanlar
AB'nin yıllık ortalama 4 bin 70 ton kurbağa satın aldığı, bunların en az 3 bin tonunun Fransa'ya ait olduğu belirtildi. Mektupta, söz konusu kurbağaların büyük kısmının Türkiye, Endonezya, Arnavutluk ve  Vietnam'dan ithal edildiği belirtildi. 

Aktivistler, bilimsel adı Fejervarya cancrivora olan yengeç yiyen kurbağalarla pirinç tarlası kurbağası (Fejervarya limnocharis) türlerinin sayısının azalmaya başladığını bildirdi. 

Uzmanlar, kurbağaların ekosistem için önemli olduğunu vurgulayarak, amfibi popülasyonunun azalmasıyla sivrisineklerin daha rahat çoğalacağını, bunun da salgın hastalıkları tetikleyebileceğini söyledi. 

Pro Wildlife'tan Sandra Altherr, Fransa'nın AB kurallarına uygun hareket etmediğini savunarak şu ifadeleri kullandı:  "Bu çok saçma bir durum. Avrupa'daki kurbağa popülasyonları AB yasaları kapsamında korunuyor. Ancak AB, diğer ülkelerdeki kurbağa popülasyonlarını tehdit etse bile milyonlarca hayvanın toplanmasına halen göz yumuyor. Bu, AB'nin biyoçeşitlilik stratejisiyle hiç uyumlu değil."

Aktivistler, Fransız hükümetinin Nesli Tehlike Altında Olan Yaban Hayvanı ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye (CITES) uygun şekilde kurbağa ithalatının yarattığı yıkımı durdurması gerektiğini bildirdi.

İsviçre merkezli Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) öncülüğünde 1975'te imzalanan CITES, Türkiye'de 1996'da yürürlüğe konmuştu.  

Fransız mutfağında ünlü olan kurbağa bacağı yemeği (cuisses de grenouille), kurbağaların kızartılması veya sarımsak ya da maydanozla sotelenmesiyle hazırlanıyor.

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum