Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Ahlaklı Bir Toplum İçin Kurumlar Kurmak

16 Mart 2023 - 08:08

Ahlaklı bir toplumun unsurlarından biri ahlaklı kurumdur. Ülkesinin ahlaklı olmasını isteyenler bunu sadece ahlak eğitimi ile sağlayamazlar. Ahlak eğitiminin yerini bulması için hayat akışının içinde, birbirini denetleyen veya birbirinin açığını, birbirinin genel faydası için arayan unsurlar olmalıdır. Kurumlar birbiriyle rekabet ederken ortaya çıkacak fayda bütün ülkeyi dönüştürecektir. Ülkenin yapı taşlarını birbirini denetleyen kurumlar olarak inşa eden toplumlar genel ahlakı diri tutacaktır.

Bir ülkede ahlakı sağlamak için sadece ahlak derslerinin verildiği eğitim kurumları açmak yerine verim esaslı çalışan kurumlar inşa etmek de yine genel ahlakı getirecektir. Çünkü daha fazla verim daha fazla aklı, daha fazla akıl ise daha ahlaklı bireyleri getireceği için sağlam kurumlar inşa etmek toplumdaki suç oranlarını dahi düşürecektir.

Başlarda uçak, motosiklet sonra otomobil, 2. Dünya Savaşı sonrası bir süre mutfak ve bahçe malzemeleri üreten BMW (Bavyera Motor Fabrikaları) 229 milyar dolarlık bir varlığa (2021) ulaşmıştır. BMW’nin on binlerce çalışanı ile bu güce ulaşmasını sağlayan faktörlerden biri de ahlaklı olması değil midir? Otomobil firmaları arasındaki rekabetin sertliği sayesinde bile her firma diğerinden daha ahlaklı olmak zorunda kalacak ve bu anlayış evine ekmek götüren çalışanlara da etki edecektir. İşini iyi yapmayı düstur edinen personel, genel ahlakı hayatına yerleştirmeyi de düstur edinmek durumunda kalacaktır.

Ülkesindeki insanların sağlıklı peynir, tavuk yemelerini isteyen, doğru bir eğitimle ahlaklı bireyler olmalarını isteyen, evlerinde güvenle oturmalarını, teknolojiye kolay ulaşmalarını isteyen insanlar BMW gibi çalışan firmalar kurmayı da istemelidirler. Genel ahlakı getiren temel kural ise her koşulda ve her ortamda hayatın bize sunduğundan daha iyisini hedeflemektir. Koşu bandında durulmaz. Hristiyanlıkta "Yedi Ölümcül Günah"tan biri olarak görülen tembelliği “Ben böyleyim.” diyerek kabullenmek, önce kendimizi sonra çevremizi, sevdiklerimizi ve ülkemizi ahlaksızlara teslim etmenin ilk adımıdır.
Ahmet A. KEFENOĞLU

YORUMLAR

  • 0 Yorum