Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Sohbet Ederken Sıcak Okumaya Bir Örnek

26 Ocak 2023 - 08:08

İnsanlarla sohbet ederken sıcak okuma çok önemli. Muhatap alıp vakit ayırdığımız, enerji harcadığımız en az bir insanla aramızda gelişen ve en az iki insanın hayatını etkileyebilecek bir süreç olan sohbet etme süreci insanın günlük hayatının bir parçası. Karpuz seçerken dikkat ediyorsan neden sohbet ederken kurduğun veya dinlediğin cümlelere dikkat etmeyesin?

Yaşlanıyor olduğunu kendinden 20 yaş büyük bir arkadaşının sözleriyle tekrar fark ettiğini söyleyen birinden o arkadaşının cümlelerini dinledim. "İnsan," diyor; “40 yaşından sonra vitesinin 4’e düştüğünü fark ediyor. Sen de kendine dikkat et. Gençliğine güvenme.”. Bu sözleri dinlerken bu adamın hayat tarzı geldi gözlerimin önüne. Hayatının yarısını devletin bir kurumunda düşük bir enerji – bereket döngüsüyle geçirmiş biri. İşten eve dönünce yemeğini yiyip televizyonuna dalar ve meyvesini yiyerek uykuya geçer. Ve yine aklıma o yaştaki batılı insanların hayat tarzı geldi. Ortalama bir batılının hayat tarzında hali hazırda meşgul olduğu işinden ayrı yürüttüğü bir kişisel projesi vardır. İlgiyle takip ettiği hobileri, düzenli spor yapma alışkanlığı vardır. Sadece medya okuryazarlığındaki endekslere baktığımızda 78 puanla Finlandiya liderken, ülkemizin 28 puanla 31. sırada olduğunu görürüz. (Open Society Institute, 2021). Hâsılı, devingen ve bereketli bir hayatı olmayan birinin insan hayatı ve yaşlılık üzerindeki tespitleri ne kadar doğrudur? 40 yaşından sonra hayat vitesinin 4’e düştüğünü söyleyen birinin hayat tarzını düşünmeden, analiz etmeden ona itimat etmek insanda neyi berkitir?

Burada konuşmamız gereken diğer bir konu arkadaşlık konusu. Hasbelkader aynı okulda, aynı sırada karşılaşıp tanıdığımız, aynı işyerinde bir süre mesai yaptığımız her insanla sürmesi gerektiğini düşündüğümüz arkadaşlıklarımız… Kimi zaman iş değiştirilir, okullar değiştirilir, şehirler değiştirilir, hayata bakış değiştirilir fakat adına vefa da denilen bir duygu ile yapışılan arkadaşlıklar bitirilemez. Messi, 10 yaşında top koşturduğu mahalle arkadaşları ile hâlâ buluşup dertlerini paylaşıyor mudur? Tarantino, gençken çalıştığı bakkala gelip giden arkadaşları ile hâlâ misket oynuyor mudur?

Sıcak okuma yüksek farkındalık gerektirir. İnsan eline aldığı elmanın tadını tahmin edebilir. İnsan, gördüğü bir fotoğraftaki kişilerin duygu-durumlarını görebilir. İnsan, izlediği futbol maçının daha ilk dakikalarında maçın sonunu tahmin edebilir. İnsan, hangi insanla hangi konuyu, hangi derinlikte konuşması gerektiğini o insanla ilk temasında fark edebilir. Yüksek farkındalık sahibi olmak içinse hayat satrancını daha zeki insanlarla oynamak gerekir.
Ahmet A. KEFENOĞLU

YORUMLAR

  • 0 Yorum