Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Aldanmak Çok Kolay

18 Kasım 2021 - 00:40

İnsan eğer kendisini tanımıyor ise, kendi kararlarını kendisi veremeyecek karakterde ise başka birileri onun hayal ve hedeflerini oluşturacaktır. Başta şeytan ve şeytanın oyuncağı olabilen insanlar, çeşitli manipülasyon teknikleri ile kişiyi başladığı işten vazgeçirebilir.

Sosyal düzende hayat süren bizler, kimi zaman düşüncelerimize hakim olamadığımızı, sabah düşünüp yapmak istediğimiz işi akşam hatırlayamadan uyuyabildiğimizi biliyoruz. Nedir insana yapmak istediği işi unutturan faktör?

Kararlar alıyoruz, tercihler yapıyoruz... Karar ve tercihlerin kaç tanesinin kendi fikirlerimizle oluştuğunu biliyoruz? Karar verme süreçlerinde çeşitli verileri yan yana koyup,düşünüp, ince ince eleyip, tekrar tekrar değerlendireceğimiz süreçlerde bile bir kimsenin gazına gelip, bir reklamın cingılını işitip, Facebook'taki bir videodan etkilenip ani kararlar verebiliyoruz. Veya yapmayı istediğimiz işten aynı şekilde ani bir şekilde vazgeçebiliyoruz. Manipülasyona uğramak, bir anlık dikkatsizlik meselesi haline geliyorsa bize hangi iş, görev, proje, insan emanet edilebilir?

Bir yerde okuduğumu hatırlıyorum: Yeryüzünde en büyük güç, kişinin kendini tanımasıdır. Zaman zaman üzerinde düşündüğüm bu cümle, beni kimi zaman, kaynağı ne olursa olsun, manipülasyona uğramaktan kurtarıyor. İnsan olarak, müslüman olarak, bir organizasyon mensubu olarak, bir meslek sahibi olarak, günün bir diliminde yaptığım işe odaklanmamı engelleyen hangi manipüle elemanı varsa ona dönüp cevap vermeden kim olduğumu, o işi neden yaptığımı hatırlayarak manipülasyondan kurtardığım oldu, oluyor. "Vazgeçiyorsan neden başladığını hatırla" meselesi...

Daima hazır olmak daima farkında olmak demektir. Daima olan bir farkındalık ölümün de farkında olmaktır. Ölümün her an gelebileceğini bilmek ve hissetmek ise kişiye derin bir farkındalık getirecektir.

Ahmet A. KEFENOĞLU 04.04.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum