Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Aslında Bir Karar Meselesi 1

18 Kasım 2021 - 00:41

Beynimizle beraber yaşıyoruz hiç hissettiğiniz oluyor mu? Daha önce tespit edilemeyen, analiz edilemeyen yeni bir durum ortaya çıktı son 10 yılda. Son araştırmalara göre beynimiz bir plastik (elastik) gibi şekilleniyor, değişiyor. Ve bu noktada elde edilen tespitler; davranışlarımızın ve düşüncelerimizin beynimizi etkilediği, şekillendirdiği yönünde.

Nöroplastisite, sinir sistemimizin, beynimizin edinilen tecrübelerle değişime uğramasını konu edilen yeni bir beyin araştırmaları alanı. Nöroplastisite, yeni öğrenilen bir davranışın beyinde bir patika oluşturduğunu ve bu davranışın sıklaşması, tekrarlanması halinde genişlediğini böylelikle beyinde yeni yolların geliştiğini söylüyor.

Beynimizin çalışma prensiplerine dair bugüne kadar elde edilen veriler, bir işi yapabilmemizi, bir problemin çözümüne odaklanmamızı, duygu-durum kontrolünü nasıl sağladığımızı açıklayan unsurlar taşıyor. Fakat eğer irademizi kullanarak hayatımızı değiştirmeye gayret etmezsek, kırmızıda durulması gerektiğini öğrenmemize rağmen bu kurala uymadığımız anlarda olduğu gibi, bu veriler de eğer onlarla çalışmazsak bir işe yaramıyor.

Daha önceleri, araştırmalar insan beyninin ergenlik çağı sonuna kadar şekillendiğini ve daha sonra bir gelişme ve değişme göstermediğini gösteriyordu. Nöroplastisitenin getirdiği yeni bulgular ise davranış değişikliklerinin beynin yapısını değiştirebildiğini gösteriyor.

Alt kültür yapımızda son asırlarda yerleşen, "İnsan yedisinde ne ise yetmişinde de odur." düşüncesinin yerini alacak olan bulgular, aslında kadim kültürümüzde var olan kodları tekrar yeşertmemizin bilimsel verilerle de mümkün olduğunu salık veriyor.

Ahmet A. KEFENOĞLU 05.04.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum