Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Atma Hamidiye Atma

17 Kasım 2021 - 19:33

Mantık ilminde İngilizcesi "argument from ignorance" olan cehalete başvurma safsatası, aksine deliller olmadığı için bir önermeyi kabul etmektir. Bir iddia var, bunun aksine, bunu yanlışlayan bir başka iddia olmadığı için doğru kabul ediliyor. Bu şey vardır çünkü bu şeyin olmadığına dair bir durum yok, bir bilgi yok.

UFO örneği bu safsata için güzel bir örnek olacaktır. Bu safsata, doğru olup olmadığına dair tartışmaların olduğu konularda iddia sahiplerinin oldukça sık kullandığı bir safsatadır. UFO'ların dünyaya geldiğine dair hiçbir delil yok dolayısıyla UFO'lar yoktur. Evet ilk bakışta doğru gibi geliyor fakat UFO'ların gelmediğine dair de delil yok. UFO konusu bilim dünyasını halen meşgul eden bir muamma. Dolayısıyla UFO'ların olduğuna dair bir iddiada bulunamayacağımız gibi olmadığına dair bir iddiada da bulunamayız.

Bir adaya düştük ve bir arkadaşımız bir süre adayı dolaştıktan sonra dedi ki "Bu adada bizden başka insan yok". Duyanlar bunun doğru olduğunu kabul eder. Fakat sorulduğunda arkadaşımız şunu söylüyor ise işler ilginçleşir; "Bu adada bizden başka yaşayan yok çünkü ben görmedim." Evet sen görmemiş olabilirsin fakat bu, adada başka insanların olmadığını kanıtlamaz.

Safsata çeşitlerinde derinleştikçe benim de zaman zaman bu hataları yaptığımı fark ediyorum. Safsata nedir bilmek bize bir farkındalık katarken, safsata çeşitlerini bilmek yani tanımı genişletip kategorize etmek daha büyük bir farkındalık katıyor. Safsatayı ve türlerini bilmek bizi daha fazla farkındalık sahibi yapabilir.

Ahmet A. KEFENOĞLU 21.02.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum