Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Badanacı Ünal

31 Ekim 2022 - 06:53

Badanacı Ünal, en başta mesleğini iyi yapması ile tanınan bir abimizdir. Onu tanımamıza vesile olan müşterilerinin bütün ön yargılarına rağmen bir evin salonunu 20 liraya boyayan bir abimizdir.

Badanacı Ünal, bir önceki gün karısını kaybetmiş olsa bile söz verdiği işi söz verdiği zamanda, yapılması gerektiği gibi yapandır. Eşini kaybetmesi, iş almamasını gerektirecek bir durum değildir. Onun için badana zaten başlı başına bir terapidir.
Badanacı Ünal, hikmet ehli bir abimizdir. Adının "Ünal" olmasından ilhamla kişinin ailesinin, kaderinde ne kadar etkili olduğunun farkındadır. Ona göre adı ona bir görev bildirir. Badanacı Ünal ününü almak zorundadır. Badanacılıktaki maharetiyle kaderindeki zincirleri kırmıştır. 

Badanacı Ünal işini hakkıyla yapmasıyla beraber hak ettiği ücreti de adalet duygusuyla belirlemiştir. Ona göre bir salon boyamanın ona maliyeti olan 20 lira, ne çok ucuzdur ne de ahlaksızça çok pahalıdır. 

Badanacı Ünal girdiği ilişkilerin temelinde dürüstlüğün olması gerektiğini bilir. O yüzden hali hazırda bir kan davasının olduğu bilgisini iş yaptığı adamlara vermekten çekinmez. Üstelik bu kan davasının aktif bir şekilde devam etmesine ve "bildiğimiz kan davası" olmasına rağmen… Ünal, kanlılarının onu yakalayıp öldürmesinden de korkmaz, hatta bir ibadet şuuruyla yaptığı badana işini icra ederken ölmek onun için bir şeref olacaktır. Ünal, idealisttir. Konformistler, almazlar, altkültüre tapanlar onu "klinik vaka" olarak yaftalasa bile ne işinden ne de davasından vazgeçer.

Badanacı Ünal, garibandır. Bir çabuk çorbaya da asla hayır demez. 

Badanacı Ünal, çalışma alanında çok profesyoneldir. O başka boyacılar gibi duvarları "cart curt beyaza boyayıp" geçmez. Yapacağı işe bir "kurmay subay" gibi yaklaşır, boyadan önce nasıl bir boya yapması gerektiği üzerine ev sahipleri ile "beyin fırtınaları" yapar.

Badanacı Ünal, son derecede mükemmeliyetçidir. Yaptığı işi tam yapmanın üstünde, yaptığı işe eşi bulunmaz bir sanat da katar. Ünal’ın yaptığı işin beğenilmemesi dünyaların başına yıkılmasına neden olur. Badanası, kendi içinde büyüyen karanlığa karşı bir cevap olurken onun da beğenilmeyerek elinden alınması Ünal’ın daha derin, daha başka bir cevap arayışına girmesine sebep olur.
Ahmet A. KEFENOĞLU 04.10.2022 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum