Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Bana Bir Amaç (Purpose) Ver

17 Kasım 2021 - 17:39

Mapfre Sigorta'nın reklam filmini izlemiş bulundum. İki arkadaş eve girerler. Ev hırsız tasallutuna maruz kalmıştır. Ev sahibi yakınırken arkadaşı cep telefonuna sarılır ve kurcalar. Derken kanepenin başlığının arasından çıkan müzik sesini takip ederek blutut hoparlörünü çıkarır ve arkadaşının soyguna uğradığını umursamadan o müzikle dans etmeye başlar. Hoparlörünün çalınmadığına sevinir. Arkadaşına da "takma kafana, cana geleceğine mala gelsin" der. Reklamın sonundaki slogan vurucudur. Kötü günde yanınızda olacak sıkı bir dosta ihtiyacınız varsa Mapfre Sigorta hep yanınızda!

Dostluklar, arkadaşlıklar, kardeşlikler ve hatta emmoğluluklar bile modern zamanlarda hiç olmadığı kadar gevşedi. Toplumun fertleri birbirlerine güvenmiyor artık. Bencillik, kıskançlık, makam arzusu bütün iyi hasletleri temizliyor. Ve bunların yerini daha bencil daha içten pazarlıklı kurumlar alıyor. Kapitalizm insanın insana duymadığı güvenden besleniyor.

Köylerimizde kullanılan traktörlerden örnek vermişti bir büyüğüm. Aslında 2 tane traktör bütün köye yetecekken her aile birer traktör almak zorunda hisseder. Sırf hasetten, sırf bencillikten Anadolu'da ilme ve teknolojiye harcanabilecek yüz binlerce lira çarçur edilir, belki yeni teknoloji ve tekniklerle daha fazla verim almak varken. Niçin? Ya bizim neyimiz eksik?

Peki ne yapmalı? Şimdi ne yapabiliriz? Ahlaklı olabiliriz örneğin. "Müslüman elinden ve dilinden diğer müslümanların emin olduğu kimsedir" buyuruyor Rasulullah. İçimizde hangi değeri yeşerttik? Mümkün. Sadece tek bir kavramı, değeri merkeze alsak bile mümkün. Dikeyleri yatay, yatayları dikey hale getirmek, fert fert üstün insanlar olmak mümkün. Buna inanmaktan başka, bu ülkede yaşamamızın, anlamı yok.

Ahmet A. KEFENOĞLU 01.12.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum