Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Bazı Verimsizlik Örnekleri

24 Kasım 2022 - 08:08

BAZI VERİMSİZLİK ÖRNEKLERİ
İnsan sosyal bir varlıktır. Dolayısıyla insan etkileşim çevresindeki her insana karşı, davranışlarından, sözlerinden, jest ve mimiklerinden sorumludur. Sorumlulukları belirleyen ise akıl ve aklın koyduğu kurallar, yasalardır. Yapıp ettiği işlerden ne kadar verim aldığını önemseyen insanlar kurallarla yaşar. “İşin başından sonunun nasıl gerçekleşeceğini bilen” kimseler etkileşim çevresindeki insanlarla iş yaparken kural ve tedbirle hareket ederler.

Diafonda “Kim o?” sorusunu duyunca, safca "Been" diyenler, IBAN istenince banka kartının fotoğrafını gönderenler, online alışveriş platformlarında ürünü yorumlamak yerine ürünün kargo süreci hakkında yorum yapanlar, apartman dairelerinde kendi çöpünü karşı komşunun çöpüne bırakmayı akıllılık zannedenler, yemek siparişi verirken plansız davranıp son dakikada siparişten vazgeçenler, otobüs, metro durağa geldiğinde inenlere öncelik vermeden araca dalanlar, çalıştıkları kurumu beğenmedikleri için kurumun bahçesine çöp atmayı normal görenler, trafikte sinyal kolunu hiçbir şekilde kullanmayanlar, öğretmene ödevi hatırlatan arkadaşlarını hor görenler, mutfak tüpünü ocağa bağlarken çakmakla kontrol edenler, sınava son gün çalışmayı kural haline getirenler…

Bu kimseler aklı doğru kullanmanın, soyutlamanın, kurala uymanın iyilik getireceğine ikna olmayanlar. Birçoğu da özel hayatlarında dürüstlüğe, hakkaniyete dikkat ettiklerini iddia etseler de başlarına neden pislik yağdığını çözemeyen kişiler. Bu kimseler lokantaya gittiğimizde yemeğimizi yapanlar, çocuğumuzu gönderdiğimiz okuldaki öğretmenler, fırınlarından ekmek aldığımız kimseler. Aynı insanlar yaşadıkları şehirdeki fabrikaların kimlere satıldığını, yedikleri tavuğun aslında besin değeri olmadığını bilmeyi önemsemeyen insanlardır da aynı zamanda. Aslolan doğruyu yapmaksa çok daha büyük yanlışların yapıldığı bir toplumda, bir sınıfın toplumun bütün yanlışlarından ayrılması ve doğruyu yapmanın getirdiği bereketin içinde yaşaması şarttır.
Ahmet A. KEFENOĞLU

YORUMLAR

  • 0 Yorum