Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Beni Bir Ses Sahibi Kıl

17 Kasım 2021 - 19:11

Türk geleneğinde "adsız töresi" dediğimiz bir töre vardır. Bir konuda yetenekli olan kimse artık yetenekli olduğu o konu, o işle isim kazanır.

Çok eskilere dayanan bu töremiz hem insan hem toplum açısından işe, projeye, çalışkanlığa hizmet eden bir töre. Yeteneklerimizi geliştirmeye teşvik eden, "eğer bir işte uzman değilsen bir isim sahibi de değilsin" anlayışını kaim kılan bir töre. Keşke tekrar diriltebilsek. Mevcut sistemimizde eğer bir şeyler düzelmiyorsa ortada olan sorunların en önemlilerinden biri çalışkanlığa bakışımızla alakalıdır.

İngilizler neden bu kadar başarılı? Evet geçtiğimiz yüzyılda zulümle, eziyetle dünyaya hakim olmayı kendileri için kolaylaştırmışlar fakat ortada bir başarıdan söz etmemiz doğru olacaktır. İngilizler halen ülkede herhangi bir alanda dünya standartlarında başarılı olan vatandaşlarına (soydaşlarına) "sir" (sör) ünvanı veriyor. Başarılı olamalarının bir sebebi de çalışkanlığa bakış tarzları olmasın?

Adsız töresi, toplumda bir işte başarılı olan kimsenin artık o işle isim kazanmasını sağlayan bir töre. Siz çok iyi bir öğretmenseniz toplum sizi ödüllendiriyor ve size bir "isim" veriyor. Toplumda bir isim sahibi olmak için artık diğer insanlarında çalışması, bir ismi haketmek için hayatını bir meseleye adaması gerekiyor.

Mümkünat dairesinde her şey mümkün. Modernizm birçok problemimizi çözmede bize akıl verirken belki de şifa, çözüm, hakikat çok uzakta değil.

Ahmet A. KEFENOĞLU 22.01.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum