Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Beş Ne? Bir Ka Ne?

17 Kasım 2021 - 22:56

Elon Musk, sosyal medya sitesi Facebook hakkındaki veri sızdırma iddiaları üzerine başlatılan "Facebook'u sil" kampanyasına katılıp, Tesla ve SpaceX isimli iki büyük şirketinin Facebook'taki sayfalarını kapatıyor. İşin ilginç kısmı, Musk'a bu işi yaptıran yani gaza getiren kişinin Twitter'daki Türk bir kullanıcı ve bu kullanıcının "erkeksen sil" yorumu olması. Durumla ilgili konuşulan detaylar bu yorumla kısıtlı kalmış durumda.

Siz Musk'ı keseleyen tellakı hatırlıyor musunuz peki? Ankara'ya geldiğinde hamama giren Musk hakkında "onu köpüğün içinde kaybettim" diyen tellakın aynı zamanda ondan Tesla araba istediğini biliyor musunuz?

Bu haberlerin bir bilgi değeri taşıyıp taşımadığı, önemli olup olmadığı önemli mi peki? Bilemiyorum. Konu dönüp dolaşıp "Millet uzaya gönderdiği araca, en kıymetli arabasını bağlayıp gönderiyor; bizim uğraştığımız işlere bak" klişesine geliyor. Dolar şu günlerde 4 lira olmuş, gavurun karşısında alım gücümüz iyiden iyiye düşmüşken bu tip dedikodu-haberler trajikomik değer taşıyor benim için.

Bugün geldiği noktayı "çok çalışmak ve vazgeçmemek" kodlarıyla açıklayan, belki de günümüz dünyasının ileri teknoloji alanında en önemli ismi olan bu adamı (Musk) modelleyip, geleceğe bakarken bir motive aracı olarak görmemiz gerekirken hakkındaki dedikodularla vakit kaybediyoruz. Kaybettiğimiz vakitler keşke sadece bu tip dedikodularla olsa...

Dedikodu ihtiyacı diye bir ihtiyaçtan bahsedilir mi? Bunu da bilemiyorum. Üzerimize sinmiş, hakikatsiz bir kod olarak "dedikodu"culuk, asırlardan beri getirdiğimiz inançlarımızla da çelişen bir huydur. Konuşacağımız ve üzerinde vakit geçireceğimiz konular, ilmi bir analize nesne teşkil etmiyorsa görmezden gelmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.

Ahmet A. KEFENOĞLU 25.03.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum