Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Bir Nuri Nuri Ceylan Filmi Nasıl İzlenir?

17 Kasım 2021 - 17:10

1. Arkadaşlar her iş, her eylem gibi bir Nuri Nuri Ceylan filmi izlemek için de bazı şartların oluşması gerekiyor. En önemli basamak ise motivasyon basamağıdır. Peki bir sanat filmi izlemek için nasıl bir motivasyon gerekiyor?
-Sevdiğiniz bir dostunuzun tavsiyesi olabilir.
-Sevdiğiniz bir öğretmenin tavsiyesi olabilir.
-Sevdiğiniz bir kimsenin isteği olabilir yani.

2. Sanat filmlerine dair küçük seviyede bir ilginiz alakanız olması lazım. Yani taa Fransa'larda ödül alan bir sanat filmi yönetmenimizin filmini olması gerektiği gibi izlemek için daha öncesinde 5-10 kadar sanat filmi izlemelisiniz ki tarzı / ekolü anlayabilesiniz. Örneğin bir Tarkovski ismini, bir Kişlovski ismini duyduğunuzda yabancılık çekmeyeceğiniz kadar bir ilgi. Bir Dekalog, bir Stalker isimlerini duymak da sayılır. Veya yerli sinemada Bal, Süt, Yumurta, Peynir, Ekmek, Yozgatspor, Kuş, Sonbahar, Kosmos kelimeleri de sayılır.

3. Sanat filmlerine dair üşengeçliğinizi bir kenara koyup motivasyonunuzla kendinizi ikna etmelisiniz. Mesela ben defalarca düşünüp ulan başlasam mı dediğim, ertelediğim filmi tavsiye vesilesi ile izlemiş oldum.

4. Geldik filmi açıp karşısına oturduktan sonraki sürece... Komedyenlerimiz sağ olsun sanat filmi konusunda bize epeyce kalıp fikir yükledi. Recep İvedik bile boş geçmedi bu konuyu. Filmi açmış, adam karlı bir havada yürüyormuş izlerken sıkılmış da kalkmış bütün faturaları ödemiş, duş almış, tıraş olmuş, evi süpürmüş filmin başına geri dönmüş adam hala yürüyormuş falan... Bu yavaşlık konusundaki yargılarınızı bir tarafa bırakmak zorundasınız eğer izlemek istiyorsanız.

5. İlgi çekici bir hareketlilik yoksa takip ettiğimiz şeyden vazgeçeriz. Futbol maçlarında bile keyif vermediği zaman izlemekten vazgeçen futbolkolikler var. Nuri Nuri izlerken de bu hareketliliğin olmayacağını kabul ederek filmi seyretmeliyiz.

6. Ön yargıları kenara koyduktan sonra ekrandaki her inçe, verilen her sese dikkat kesilirsek gerisi gelir. Yani yönetmenin zeki olduğunu her sesi, açıyı, detayı bilinçli olarak sunduğunu düşünürsek gerisi gelir. Yönetmen bu kadar zeki olmayabilir fakat filmi bitirmek istiyorsak başka bir yol göremiyorum.

7. Filmin temel bir fikir taşıdığını unutmayalım. Her filmin özeti bir tespittir, bir analizdir. Kimisinin özeti bir cümle ile ifade edilebilirken kimisi üzerine eserler dahi yazılabilir.

Sakız çiğneyebilirsiniz. Tesbih çekebilirsiniz. Bir şeyler içebilirsiniz. Fakat dikkatinizin dağılıp dağılmadığını fark etmek şartıyla. Aslında izlememiz gereken her filmi izlememiz gerektiği gibi.

Ahmet A. KEFENOĞLU 19.11.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum