Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Bu Göğsüme Ne Kattın?

17 Kasım 2021 - 18:14

Açıklık, netlik, dürüstlük... Bizi mutlu edecek kavramların bu kavramlar olduğunu düşünüyorum o yüzden felsefeyi, sosyolojiyi, istatistiği, matematiği çok seviyorum. Eğer Allah'ın yeryüzünde hakim olmasını istediği bir büyüğümün tanımıyla yeryüzünde mükemmel olan tek sistemin İslam'ın önce gönüllerimize sonra yeryüzüne adalet getirmesini istiyorsak bu kavramların gönlümüzde yeşermesini sağlamalı, her surette bunları korumalıyız.

Harvard üniversitesinde 1938 yılında başlatılan ve 75 yıl süren bir deneyde kabaca "mutluluğun formülü nedir?" sorusuna cevap aranmış. Araştırmayla ilgili bilgiyi direkt alıntılıyorum: "İki grubu incelemişler. İlk gruba Harvard Üniversitesi’nde 2. sınıfa giden 268 erkek öğrenci, ikinci gruba ise Boston’da fakir bir mahallede yaşayan 12-16 yaş arası 456 erkek çocuğu alınmış. Araştırmacılar her iki yılda bir katılımcılara hayatları hakkında anketler yapmış, iş tatminleri, evlilikleri, sosyal hayatları hakkında sorular sormuşlar. Her beş yılda bir de kan testi, röntgen, idrar testi ve eko kardiyogram gibi sağlık taramalarından geçirmişler.

Araştırmadan çıkan en can alıcı sonuç, sağlıklı ve mutlu bir hayat için belirleyici faktörün sağlıklı ilişkiler olduğu." (CNN Türk haber sayfası)

(Şaşırdık mı? Hayır. Bir gavur üniversitesinin deneyi bizim dünya ve ahiret görüşümüze katkı sağlaması anlayışımıza aykırı mı? Hayır.)

Sosyal ilişkilerimizin sağlıklı çerçevede ilerlemesi için ise açıklık, netlik ve dürüstlük kodlarından başka bir formül bilmiyorum. "Mü'min mü'minin aynasıdır" hadis-i şerifini bir de bu deney üzerinden okuyalım istiyorum. Gerisini siz değerli okuyuculara bırakıyorum.

Ahmet A. KEFENOĞLU 09.01.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum