Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Bunun Adı Almazlıktır

18 Kasım 2021 - 00:48

Hazreti İsa, ahmaktan yani almazdan dağa kaçıyordu. Hz. İsa almazı şöyle açıklıyordu: "Dağa, taşa anlattım. Dağ, taş idrak edip çatladı da almaz anlamadı."

Her gün daha farklı renkte, farklı tonda, farklı seviyede örneklerini gördüğümüz almazlığa almazlık demek tanımlayamadığımız fakat hastalık olarak gördüğümüz olayları tanımlamamızı sağlıyor. Almaz, yapacağı işler önünde bir seçenekler listesi olsa o seçenekler arasından akla en uzak olanı seçendir. Almaz, genel faydaya odaklanıp kendisine de daha verimli olacak seçeneği seçmek yerine, nefsini düşünüp bireysel faydasına bakarak haset eden kimsedir.

Almazlık bazen görünmüyor. Almazlığın karizmatik görünmekle, mala mülke sahip olmakla, çok kitap okumak, ihtisas sahibi olmakla alakası yok. Ve ilginç bir şekilde almazlık her zaman aktif olarak da görünmüyor. Para ile, makam ile denenmedikçe kimse yüzde yüz almaz, yüzde yüz ayvaz olmuyor.

Paraya ve mala tamah etmediğini düşündüğün bir arkadaşın dedesinin dedesinden getirdiği bir kodla küçük bir tehlike durumunda örneğin bir yakının hastalığı durumunda para ile sana verdiği değeri değiştirmeyi göze alabiliyor. İki gün önce kimse ile paylaşmadığın sırlarını paylaşıp derdini anlattığın, aynı şekilde sırrını bilip derdini dinlediğin bir yakının (akraban) oturduğu koltuğun verdiği ağırlıkla aranızda yaşadığınız bütün iyi ve güzel şeyleri hiç yaşanmamış hükmüne koyup yeni çevresi ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi seninle vakit geçirmeye tercih edebiliyor. Almazlığın karakterlerdeki iz düşümleri hiç ummadığınız bir zamanda, hiç ummadığınız bir şekilde açığa çıkıyor.

Bütün bunlarla beraber, her zaman kategorize etmek, bir veya birkaç gösterge ile insanları almaz / almaz değil şeklinde ayırmak da yanlış oluyor. Öyle ki almaz dediğimiz kimseden daha almaz olma ihtimalini de taşıyabiliriz.

Son üç yüz yılda, memleketimizde toplu ve derinden dönüşümü, günü kurtarmak yerine yüz yıllar boyu ayakta kalacak kurumlar inşa edebilecek bir kültürün oluşmasını engelleyen, aksatan, inanmasına rağmen inandığı şey için adım atmayan her birey almazlık virüsünden etkilenmiştir.

Teşhis tedaviyi kolaylaştırır.

Ahmet A. KEFENOĞLU 30.05.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum