Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Çalış Ki Var Olasın

18 Kasım 2021 - 02:08

Birkaç haftadır Japonya'yı inceliyorum. Coğrafi ve kültürel özelliklerini anlamaya çalışıyorum. Video bloglar izliyor ve yazılar okuyorum. Bana bütünüyle yabancı gelmiyor veya bütünüyle tanıdık. Kendi kültürümde artık kıymetli bulunmadığı için unutulan ve ötelenen haller Japon kültüründe hala hakim.

"Ad töresi" spesifik bir işte büyük başarılar elde eden kimseye bir isim verilmesi gerektiğini buyurur. Yani bir işin hakkından gelemeyen adamın bir adı bile yoktur. Adı olmayan kimsenin varlığı da hükümsüzdür. Japonlar kendi içlerinde belki buna "ad töresi" dememişler ama ürettikleri arabalardan inşa ettikleri binalara kadar gerçek bir "var olma" hali görüyorum.

Titanik'te kurtulanlar arasında yer alan Masabumi Hosono ülkesine döndüğünde hem devlet nezdinde hem de kamuoyu tarafından büyük bir azar yiyor ve yıllarca bunun ezikliği ile yaşıyor. "Sen ölenler arasında değil isen demek ki kendini düşünmüş, belki birini kurtaracakken kendini kurtarmışsın."

Japonlar kurtuluşlarını "çalışmak"ta bulmuş olduklarını düşündüğüm bir kavim. Elbette eğlenceye, sohbete ve hoş vakit geçirmeye zaman ayırıyorlar fakat bütün bunlar yine "daha efektif bir çalışma" için.

Tarihlerinde ciddi organizasyonlar barındıran milletler bir şekilde "var" oluyorlar. Organize olmayı küçümseyen, konforu ve mutluluğu küçük dairelerinde arayan milletler ise küçük kalmaya müstehak oluyor.

Ahmet A.KEFENOĞLU 08.12.2019 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum