Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Çocuklar da İnsandır

17 Kasım 2021 - 10:24

Çocuk gelişimcileri çocuklara da yetişkin gibi davranmaktan bahsediyor. Onların da bir özel alanı olduğundan, o özel alana girerken izin alınması gerektiğinden bahsediyorlar. Severken veya ilgi gösterirken bile izin alınması gerekiyormuş.. Bu çocuğa bir özerklik veriyor, evet. Yerine göre çocuğun geleceğinde pervasız, vurdumduymaz, saygısız olma ihtimali açısından tehlikeli bir yaklaşım. Fakat bir farkındalık geliştirmesi, aidiyet hissetmesi, doğru bir şekilde sevmesi ve sevilmesi sayamayacağım faydaları için gerekli bir yaklaşım. Bu anlayışın çocuklara ahlaki erdemlerle birlikte verilmesi ise elzem.

Ahlaki erdemler konusu açılınca da, Milli Eğitim'de karşımıza yıllardır bakanlık tarafından vurgulanan bir "Değerler Eğitimi" seferberliği çıkıyor. Değerler eğitimi gayet yerinde bir amaç için kurgulanan bir seferberlik. Okulların ders planlarında yer ayrılan, hakkında birçok kitabın yazıldığı, etkinliklerin düzenlendiği bir seferberlik.

Veee, evet, eleştiri geliyooor..

Milli Eğitim okullarda değerler eğitimi değerler eğitimi diye bağırırken, öğretmenlerimizin bu konudaki eksiklikleri hep es geçiliyor. Bir öğretmen saygı kavramı hakkında 10-15 dakika konuşacak bir birikime sahip değilse, bir öğretmen dürüstlük hakkında en az 30 dakika konuşabilecek bir birikime sahip değilse, özür dilerim, bu seferberlik diğer iyi amaçlarla başlatılan projeler gibi hep güdümsüz ve güdük bir biçimde kalacaktır.
Şahsen saygı kavramı hakkında bilgi eksikliği hissedip araştırmalar yaptım. İlahiyat çerçevesinde hizmet veren İSAM'ın sitesinde konuyla ilgili makale taraması yaptım. Saygı kavramı üzerinde duran sadece ama sadece bir adet makale bulabildim.
Yanisi...

"Her çocuk fıtrat üzre doğar" hadis-i şerifi fehvasınca bir iş yapacak isek, beceremiyoruz kabul edelim. Biz bu fıtrata zarar veriyoruz, bozuyoruz değerli arkadaşlarım. Eğitime bütüncül, multidisipliner bir bakış açısı getiremezsek bu şekilde ve belki daha verimsiz bir şekilde devam eder.

Heeee... Evet.. Ülkenin dört bir tarafına binlerce öğretmen ataması yapıyoruz.

Ahmet A. KEFENOĞLU 25.09.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum