Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Duyguların Darmadağın

17 Kasım 2021 - 18:13

"Platon'un ütopik devletini ümit etme, küçücük bir adım ilerisine hazır ol ve elde edeceğin sonucu vasat bir başarı olarak görme."

Alıntı yaptığım cümle Roma'nın en parlak döneminde hükümdarlık eden Marcus Aurelius'un bir aforizması, özlü sözü. Hem filozof hem hükümdar olduğu söyleniyor. Roma gibi bir devletin en parlak dönemini yaşatan hükümdarın kısa sözlerinden oluşan bir kitap okuyorum.

Bir diğer önemli tespiti şu şekilde: "Düşünceleriniz ne ise, hayatınız da odur. Hayatınızı değiştirmek istiyorsanız, düşüncelerinizi değiştiriniz.” Bu sözleri sarf edebilen kimsenin hükümdar olduğu zaman devletini olması gerektiği gibi yöneteceğine eminim.

Çoğu zaman hayatımızı gelişigüzel yaşarız. Düşüncelerimize ve duygularımıza önem vermeyiz. Birçok insan düşüncelerinin kendisine zarar verdiğinin dahi farkında değil. Asıl bağımlılığımızın asıl yıkmamız gereken putların zihnimizde olduğunu umursamadan yaşıyoruz. Bir yandan da boyumuzu aşan hedeflere yürüdüğümüzü var sayarak boynumuzun vurulmasını göze alıyoruz.

Yarınımız bugünümüze eşit ise ziyandayız. Bir gün tam potansiyelle çalışmak ertesi gün yan gelip yatmak durumunda kaldığımızda ziyandayız. Her gün adım adım, yavaş yavaş ve sabrederek çalıştığımızda ise nimetlerin bize ulaşacağı kapıları açıyoruz.

Ahmet A. KEFENOĞLU 08.01.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum