Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Ebu Lehep Ölmedi Ya Muhammed

17 Kasım 2021 - 21:55

Ezberi değiştirmek, suyun yatağını değiştirmekten daha mı zor bilmiyorum. Mesela Türkiye’de yıllardır araba kullanan iyi bir sürücü iseniz trafiğin sağdan aktığı bir ülkede adaptasyon sorununu hangi şema ile daha kolay aşarsınız?

Kendimi bildim bileli "q klavye" kullanıyorum. Bir tavsiye dinledim ve "f klavye"ye geçtim. İlk bir saatlik yazı serüvenim çok zor geçti. Keşke dedim önceki klavye tecrübemi "uninstall" edip istediğimde tekrar yükleyebilsem. Sıfırdan başlamak ile birden başlamanın bile arasında çok büyük bir uçurumun olduğunu fark ediyorum.

Bir adam bir kullanım alışkanlığını değiştirmekte bu kadar zorlanıyorsa bütün bir toplumun ezberini değiştirmesi kolay olmasa gerektir. Çok örnekler verilebilir. Toplumların değişimi tarihte genellikle kan ve can vermekle mümkün olmuştur. Fakat günümüzde iletişimin ve bilgiye ulaşmanın kolaylığı gibi avantajların toplumları dönüştürmedeki etkisi yadsınamıyor.

Dün bir anı okudum. Bir 90 nesli çocuğu diyor ki: "Eskiden komşu ziyaretine gitmeden, evin çocukları komşuya gider 'Müsaitseniz babamlar size ziyarete gelecek' derdik. Ve eğer müsaitlerse giderdik. Evin çocuğu için bu, çok zor bir görevdi. Allah'tan komşuluk öldü de bunun gibi rahatsız edici adetlerden kurtulduk." Olaya adetler, gelenekler açısından baktığımızda büyük bir buharlaşma görürken, ilme bakışta, daha fazla üretim ve inovasyon anlayışında, hatırı sayılır bir ilerleme göremiyor oluşumuz bizim gibi Doğu toplumlarında görülen bir dönüşüm müdür? Cevap veriyorum: Evet, muhtemelen.

Ezberi temizleyip, yeni sabiteler, eskinin batıl tarafını unutup, yeni hakikatler inşa etmek ancak dava ve inanç kapsamında mümkün görünüyor, aynı bizim gibi Doğu toplumlarında. Bir davaya, bir cihat anlayışına entegre olmadan, hamiyetperver bir organizasyonun bir ferdi olmadan ezber bozmak zor değil değil, mümkün değil.

Ahmet A. KEFENOĞLU 08.03.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum