Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Ehem - Mühim

18 Kasım 2021 - 01:52

Yapılacak işlerin önem durumuna göre sıralamasını yapmak milli bir mesele olabilir mi? Evet olabilir. Eğer bir toplumda daha fazla önem arz eden işlerin ihmal edilmesi sonucunda kaybolan enerji ve zaman kaybı, o toplumu diğer toplumlar karşısında geliştirilen milli tutumları gevşetecek, milli gardları düşürecek seviyeye gelmişse ehemi mühimden ayırdetmek milli bir sorun haline gelmiştir.

Ehem, Arapça daha önemli olan anlamına geliyor. Mühim ise önemli anlamına geliyor haliyle. Günlük hayatımızda ehem - mühim sıralaması yapmak bir roket fiziği yeteneği gerektirmese de zaman zaman çuvalladığımız bir konu oluyor. Arabanın bakımını mı yaptırayım yoksa berbere mi gideyim? Son ödeme tarihinin gelmesine iki gün kalmış olan faturayı ödeme işini mi halledeyim yoksa şu vitrinde gördüğüm ayakkabıyı mı alayım? Eğer sık sık bu tip sorulara doğru cevapları veremiyorsak ehemle mühimi ayırt etmek bizim için bir mesele haline gelmiştir.

Önemli olanı daha önemli olandan ayırdetmeyi bireysel dünyamızda yoluna koyamıyorsak, bu, iş yerinde alacağımız kararlarda da - eğer varsa - sorumlu olduğumuz kişilere haksızlık edebileceğimiz anlamına gelir. Dolaylı yoldan bütün memleketi ilgilendiren bir mesele haline gelebilecek olan işleri sıralama yeteneksizliği, bütün bir topluma malolacaktır. Halbuki böylesine bir yeteneği küçük yaşlarda ailemizden edinmemiz gerekirdi.

Yazının başında ifade ettiğim, "milli mücadele" içinde olduğumuzu hissettiğimiz toplumların mensuplarının önemli kısmında ehem - mühim ayarlaması artık söz konusu olmaktan çıktı ki onlarla mücadele halinde olduğumuzu hissediyoruz. Günlük hayatımızdaki işlerimizi önem sırasına doğru bir şekilde yerleştirmek yeteneğine ulaşmak için ise okumak, daha fazla çalışmak ve öğrenmek zorundayız.

Ahmet A. KEFENOĞLU 14.12.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum